BebisJul24 tips för en lyckad julafton – med små barn

24 tips för en lyckad julafton – med små barn

Alle illustrationsfotos: iStock
Av Maren Eriksen och Janet Molde Hollund. Översatt til svenska av Helena Nyman Grosshög 17 Uppdaterad 03.12.24
Det finns stora förväntningar på barnens första julfirande. Här är tipsen som ökar chanserna för att firandet ska bli så mysigt som ni hoppats.

1. Morgonklapp

Det känns länge att vänta på julklapparna. Låt barnet öppna den allra första klappen redan på morgonkvisten. Välj gärna en leksak som barnet kan ha en massa roligt med under dagen.

2. Håll på rutinerna

Behåll så många rutiner som möjligt. Gå upp i vanlig tid, låt barnet behålla sina sovtider under dagens lopp och försök lägga barnet i någorlunda vanlig tid. Det kan bli att binda ris till egen rygg om man låster den lilla vara uppe extra länge. En liten tröttis behöver helt enkelt sin sömn mer än julklappar och kalas.

3. Sänk tempot!

Julen ska vara rolig, inte stressig. Om du inte hinner gå i kyrkan i år, besöka släktingar innan julafton eller göra andra saker du brukar göra, så hinner du inte helt enkelt det. Det är mycket trevligare att komma till ett julfirande avslappnad och lugn än stressad och spänd. Barnen känner att du är stressad och det kan smitta av sig på dem!

4. Få lite frisk luft

Det är skönt att komma ut och åka pulka, ta en tur med vagnen eller leka på någon lekplats i närheten. Det är också ett bra sätt för barnen att göra av med lite överskottsenergi, så att de inte blir alltför uppspelta inför själva julaftonsfirandet.

5. Börja tidigare?

Se om ni kan börja firandet lite tidigare i år. Om kalaset börjar klockan fem och barnet går och lägger sig klockan sju blir det inte mycket tid över till julmiddag, julmys och julklappsöppning. Kanske är det bättre att alla börjar kalaset redan klockan tre i år?

6. Tålamod är en dygd

Ha extra tålamod med ditt barn. Barnen är ju också förväntansfulla. Det här är en dag som ni har sett fram emot länge och har många – och olika – förväntningar på. Det kan få det att pirra lite extra i kroppen och ditt barn kan inte hjälpa det.

7. Ät rätt på dagen

Julstrumpor med julgodis och några clementiner är bra, men se till att det inte bara blir kakor och godis hela dagen. Ditt barn behöver nyttig och bra mat även på julafton. Köp gärna lite extra bra kallskuret och ät en mysig julfrukost med varm choklad och tända ljus. Se till att äta under dagen också – det kan bli lång väntan innan middagen är klar.


8. Ha kläder i reserv

Tänk om ditt barn bajsar hela vägen upp på ryggen redan när du är på väg ut genom dörren? Då är det en bra idé att ha ett extra ombyte redo. Samma sak gäller för dig om något skulle hända. Ett par extra strumpbyxor i väskan kan vara guld värt. Och vad händer om den lilla kräks? Ju mer förberedd du är, desto mer sannolikt är det att sådana här småsaker inte kommer att lägga sordin på ditt, eller någon annans, julfirande.

9. Vänd på ordningen!

Varför inte börja med julklapparna i år? Det är ju trots allt höjdpunkten för många barn. Det vore synd om de somnar innan ni kommit så långt i programmet, eller att de hunnit bli övertrötta och griniga.

10. Gamla och nya traditioner

Förvänta dig inte att dina barn ska föra dina traditioner vidare. Paketspelet kanske är en del av julafton för dig, men kan kännas främmande för många småttingar. Nu har ni en fantastisk möjlighet att skapa era egna traditioner. Kanske ska ni spela sällskapsspel på julafton hemma hos er från och med i år? Eller ha en kälktävling?

11. Ta emot hjälp!

Tro inte att du måste göra allt. Om du ska fira jul hemma med ett eller flera små barn i huset är det okej att be om hjälp. Tvivla inte på att mor- och farföräldrar, mostrar och farbröder till dina barn kommer att vilja hjälpa till. Kanske kan någon annan ordna med kaffet, mandelgåvan eller med rätter till julbordet?

12. Var förberedd

Gör klart så mycket som möjligt i förväg. Du kanske inte behöver fixa håret, stryka alla kläder, hitta finskorna eller ligga i badet på självaste julafton? Ju mer du har förberett i förväg, desto mer lugn kommer du att ha på julafton. Kanske är bordet också redan färdigdukat? Alla julklappar ska vara färdiginslagna – det finns inget mer stressande än att springa runt på julafton och försöka hinna slå in de sista klapparna.

13. Egen mat till barnen?

Förvänta dig inte att ditt barn ska tycka om revbensspjäll, brunkål eller lutfisk – särskilt inte om de inte har smakat det förut. Det är tillåtet att servera köttbullar och prinskorv till de små, det tillhör ju också jul. Det viktigaste är ju att alla njuter av maten, eller hur? Och ett barn som protesterar och knappt äter är inte en bra utgångspunkt för resten av kvällen.


14. Sprid ut julklapparna över julen

Det är lätt att få många julklappar till barnen och för de små barnen kan det helt enkelt bli för mycket. Alternativet är att lägga lite mer pengar på varje present och köpa färre. Men om det ändå blir många klappar kan det vara en bra idé att sprida ut uppackningen. Vad sägs om att tjuvstarta redan på Lille julafton? Eller vänta tills du träffar julklappsgivarna, kanske i mellandagarna?


15. Inslagningen är halva nöjet

Ägna tid åt att slå in dina julklappar. Det må vara en klyscha, men faktum är att många barn tycker att själva paketet, lådan, pappret och snöret är lika spännande som innehållet. En stor julklapp med flera små klappar inuti, rosetter eller en stor låda som kan användas som grotta, stol, säng eller ett rymdskepp kan vara det roligaste med julen!

16. Dansa runt julgranen

Många har lagt den här traditionen på hyllan, men det finns egentligen ingen anledning till det. Många barn älskar den här delen av julfirandet. Om ni inte är tillräckligt många för att nå hela vägen runt kan ni göra en långdans. Sjung julsånger och välj gärna danser med roliga rörelser. Det är en fördel om inte alla julklappar ligger under granen just under dansen ...

17. Rädd för jultomten?

Fundera på tomtens besök. Vem ska vara jultomte? Är allt förberett? Det kan vara en fördel om både mamma och pappa kan vara med när tomten kommer – många tycker att den skäggige mannen är lite läskig. Kanske vet du redan nu om ditt barn är skeptiskt till tomten? För vissa är det tillräckligt spännande att se tomten lura utanför fönstret, banka på dörren och sedan lämna sin julklappssäck på trappan. Andra vill sitta i tomtens knä och höra om tomtens verkstad och alla renarna.


18. Barnen i fokus

Det här är barnens kväll – i alla fall tills de somnar. Kanske kan andra traditioner vänta lite?

19. Alkoholfri jul?

Begränsa ditt alkoholintag. Barn och alkohol hör inte ihop och det tar inte lång tid för barn att se att du är annorlunda. Det är okej att be andra släktingar att dra ner på sitt alkoholintag också. Kanske kan vinflaskorna och andra alkoholhaltiga drycker tas fram till kaffet efter att barnen har gått och lagt sig?

20. Ta det lugnt när ni öppnar julklapparna

Ta god tid på dig när du öppnar klapparna så att själva uppackningen blir lugn och rolig. En klapp i taget är en bra regel. Barnet kan också lära sig att tacka. Det är trots allt trevligare när folk ser att barnet tycker om att öppna paketen.

21. Lek med några av julklapparna

Låt barnen leka med julklapparna. Det är inte nödvändigt att packa upp allt men kanske kan en eller två av klapparna packas upp? Många barn finner också lugn och ro i att leka, så det kan vara ett trevligt sätt att avsluta julfirandet med att köra dockan i den nya dockvagnen eller leka doktor med den nya doktorslådan. Kanske kan morfar vara patient (och samtidigt få en liten skön vilostund i soffan).

22. Var närvarande

På julafton lägger du undan mobilen, surfplattan och datorn en stund. Om videokameran eller kameran tar för mycket av din uppmärksamhet är det en bra idé att begränsa den lite också eller låta ansvaret rotera. Barnens första julfirande är magiskt – se till att ta det med dig.


23. Disken springer inte iväg

Vänta med att diska tills barnen har gått och lagt sig. Det är tillräckligt länge att vänta tills alla har avnjutit sin julmiddag.

24. Planera rutinen vid läggdags

Ta med resesängen och gör i ordning den i god tid före läggdags. Kanske är det bäst att bara låta barnet (och ni vuxna också) sova över? Att väcka en liten bebis för att sätta den i en iskall bil sent på julafton kan vara tröttsamt. Men kanske är det skönt att komma hem också? Om du har tur somnar ditt barn snabbt igen, men var beredd på att det inte gör det ...

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel

Senaste artiklarna:

Olav

Så populært er Olav:5 personer har detta namn.I 2023 var Olav på 740:e plats bland Topp 1127 guttenavn i Nederland 2023. I 2023 var Olav...