BebisBVC-kontroller

BVC-kontroller

Illustrationsfoto: iStock
Av Carola Forslund Uppdaterad 04.10.24
När bebisen har fötts är det dags att stifta bekantskap med BVC, eller barnavårdscentralen som det egentligen heter. Men hur ofta ska man gå på BVC och vad händer vid de olika besöken?

Till BVC går man som nybliven förälder på regelbundna besök tillsammans med barnet under barnets första år. Fokus ligger förstås på barnet, dess utveckling och hälsa, men det handlar också mycket om dig eller er som föräldrar, att ni ska må bra och känna er trygga i föräldraskapet. BVC ger råd och stöd samt vägledning i alla frågor som rör barnet och föräldraskapet. Har ni frågor kring mat, sömn, vaccinationer, omvårdnad eller relationen till barnet, ja då är det bara att vända sig till BVC så får ni hjälp snabbt och kostnadsfritt.

BVC har också möjlighet att skicka remiss till andra vårdinstanser om det finns behov. Till exempel brukar det finnas kurator och psykolog knutna till BVC, så skulle det vara så att du till exempel misstänker en förlossningsdepression eller att du eller ni behöver hjälp att navigera i föräldraskapet, så finns det möjlighet till samtalskontakter även för dig eller er som föräldrar. Även andra yrkesgrupper brukar vara knutna till BVC, så som logoped, tandhygienist och ortoptist.

Till BVC går man för att mäta och väga barnet och hålla koll på barnets utveckling. Men BVC kan också hjälpa till med mycket mer, nästan allt kring barnet och er som föräldrar. Finns inte kompetensen på barnavårdscentralen så hjälper de till med remiss. Viktigt att veta är dock att BVC jobbar förebyggande och fokuserar på friska barn. Är det så att du misstänker att ditt barn fått öroninflammation, magsjuka, RS-virus eller är sjuk på annat sätt, då söker du vård hos vårdcentralen i stället. Gå inte till BVC-mottagningen om barnet är sjukt, då riskerar ni att smitta friska barn. Boka hellre om besöket eller sök vård hos vårdcentralen vid behov.

De olika besöken på BVC har lite olika fokus. Man följer ett basprogram där man går igenom olika saker beroende på barnets ålder. Men det betyder inte att det inte finns tid för att ta upp övriga frågor. Och det går alltid att boka in fler tider om ni har behov av detta.

Besöken på BVC är frivilliga. Men besöken på BVC är också viktiga. Dels för att fånga upp så att bebisen växer som den ska, men dels också för att fånga upp andrasaker. Där kan man nämligen tidigt upptäcka sådant som kan få följer för barnet senare i livet. Det kan vara allt ifrån autism och språkstörning till allergier, syn- eller hörselnedsättning. BVC:s kontroller är utformade för att ge en bred bild av barnets mående och utveckling.

I Sverige hör vårdkedjan ihop, så det finns en röd tråd mellan mödravårdscentralen, där du gick hos barnmorskan, förlossningen och BVC. Det innebär att redan innan bebisen har fötts kommer du att få information av din barnmorska om vilken barnavårdscentral ni kommer att tillhöra. När bebisen så är född brukar förlossningen eller BB skicka information till BVC om att barnet är fött, hur förlossningen gick och hur barnet mår nu efteråt. När ni så har kommit hem från BB med det nyfödda barnet är det bara att ringa till BVC och boka in en tid så har de allt de behöver.

Ni kommer oftast att få träffa samma BVC-sköterska under varje besök och det brukar också vara samma läkare vid varje läkarbesök så vida att det inte är semestertider eller någon byter jobb. Men poängen är att det ska vara samma personal som träffar familjen vid varje besök så man kan bygga upp en relation och känna sig trygg och ställa de frågor man vill. Om det däremot är så att man inte känner att personkemin funkar så är det fritt fram att byta BVC eller BVC-sköterska.

Vissa BVC-mottagningar erbjuder föräldragrupper eller andra sammanhang där man kan få träffa föräldrar till barn i samma åldrar. Det är frivilligt att delta, men kan vara ett bra sätt att lära känna andra föräldrar. Det kan också finnas särskilda grupper för exempelvis tvillingföräldrar, regnbågsfamiljer, och ensamstående föräldrar. Personalen ger info bland annat om sjukvården, tandvården, öppna förskolan och om olika nätverk som finns för barn och föräldrar.

Hur ofta sker besöken på BVC?

Under bebisens första månader besöker man BVC ganska tätt och regelbundet. Det är vanligt med ett besök i veckan. Under de första veckorna kan det till och med vara tätare än så ifall bebisen till exempel inte går upp i vikt som den ska eller om amningen krånglar. Anledningen till de täta besöken är framför allt för att hålla koll på att den följer sin vikt- och längdkurva.

En annan sak som sker hos BVC är vaccinationer och även dessa sker tätare under bebisens första år. Med tiden glesnar besöken hos BVC ut, från då barnet blivit två månader brukar man kallas till BVC ungefär en gång i månaden. Från att bebisen är ett halvår blir det varannan månad, därefter var tredje och från det att bebisen fyllt 18 månader brukar man bara gå till BVC ungefär en gång per år. Därefter går man på årsvisa kontroller fram tills barnet fyllt fem år, efter det så tar skolhälsovården över ansvaret för barnets hälsa. Självklart kan det finnas individuella skillnader, ibland kan man behöva tätare besök eller kontakt med andra enheter än just barnhälsovården.

Hembesök

Det första besöket efter förlossningen brukar innebära ett hembesök. Då kommer en BVC-sköterska hem till er för att träffa dig eller er som föräldrar tillsammans med det nyfödda barnet. På så sätt behöver man inte tänka på att bege sig ut med bebis under de första dagarna för att ta sig till BVC, vilket kan kännas skönt.

På detta första besök kommer bebis att vägas, BVC-sköterskan har med sig en transportabel våg. Detta för att se så att den inte förlorat i vikt sedan förlossningen. Hon gör också en kort undersökning av barnet, men annars är fokus på att prata om hur det känns efter förlossningen och hemgången. Ni kan prata om ifall amningen eller flaskmatningen kommit i gång och om det är något annat ni funderar på som nyblivna föräldrar.

Läkarbesök

Under de flesta besök på BVC träffar ni en BVC-sköterska som mäter och väger barnet, undersöker det och pratar med dig eller er som föräldrar. Men under vissa av besöken är även en läkare med. Det brukar vara när bebisen är runt en månad gammal som läkaren undersöker barnet för att se hur den mår, växer och rör sig. Därefter är det på 6-månaderskontrollen, 1-årskontrollen och 3-årskontrollen som bebisen träffar läkare. Då undersöker läkaren bland annat motorik, reflexer, höfter och lyssnar på hjärta och lungor. Det är för att se så att barnet ser ut att må bra och utvecklas som det ska för sin ålder.

Vaccinationer

Vid vissa av BVC-besöken erbjuds vaccinationer. Detta sker genom det allmänna svenska vaccinationsprogrammet som är lika för hela Sverige. Viktigt att veta är att alla vaccinationer är valfria och att ni absolut får välja bort dem om ni vill. Ni har ändå rätt att ta del av all information kring vaccinationer så ni kan göra ett medvetet och informerat val. Det kostar inget att ge barnen de vaccinationer som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.

Anledningen till att barn vaccineras är för att få ett bra skydd mot allvarliga sjukdomar. Vaccin hindrar att sjukdomar sprids. När många i ett samhälle är vaccinerade mot en viss sjukdom är det färre som får den sjukdomen. Då är det också färre som blir smittade.

Alla barn i Sverige erbjuds och rekommenderas vaccination mot totalt tolv sjukdomar. Dessa är difteri, kikhosta, stelkramp, polio, hepatit B, HIB – haemophilus influenzae typ b, pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund, rotavirus och HPV – humant papillomvirus.

De vaccin som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet är noggrant testade och kontrollerade. De har funnits under många år och ges till de flesta barn i världen idag. Man har därför kunnat studera effekten och säkerheten av vaccinerna hos stora grupper av människor under en längre tid.

Så här ser vaccinationsprogrammet för barn upp till fem år ut

Vid sex veckor
– Vaccin mot rotavirus. Vaccinet ges som droppar i barnets mun.

Vid 3 månader
– En spruta med vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och hepatit B.
– En spruta med vaccin mot pneumokocker.
– Vaccin mot rotavirus. Barnet får droppar med vaccin i munnen.

Vid 5 månader
– En spruta med vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och hepatit B.
– En spruta med vaccin mot pneumokocker.
– Vaccin mot rotavirus. Barnet får droppar med vaccin i munnen

Vid 12 månader
– En spruta med vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, Hib och hepatit B.
– En spruta med vaccin mot pneumokocker.

Vid 18 månader
– En spruta med vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund.

Vid 5 år
– En spruta med vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio.

Källa: 1177

Barn upp till ungefär ett år får oftast sprutan i sitt lår, medan barn över ett år oftast får sprutan på överarmen. De små barnen sitter i förälderns knä och man brukar distrahera barnen med leksaker eller såpbubblor. Små barn kan man också amma under eller före vaccinationen. Det brukar vara lugnande.

Olika vaccin kan kännas olika mycket. Vissa barn tycker att sticket gör ont eller att det svider och gör ont när vaccinet sprutas in. Vissa reagerar inte alls av sticket. Andra skriker eller gråter. Oftast går det över snabbt.

De flesta barn får inga eller lindriga biverkningar av vaccinet. Efter vaccination mot rotavirus kan en del barn få lös avföring eller diarré. En del kan vara irriterade. Andra kan få hudutslag, gaser eller ont i magen. Efter sprutorna som barnet får vid 3, 5 och 12 månader kan en del barn bli svullna och ömma där de fått sprutan, men det brukar gå över efter ett par dagar. En del barn känner sig trötta, illamående och har sämre aptit än vanligt. Andra får feber. En del barn kan få feber och hudutslag efter sprutan mot mässling, påssjuka och röda hund som ges vid 18-månaderskontrollen. Symtomen kommer ofta en till två veckor efter vaccinationen och kan finnas kvar i två till tre dagar.

Barn som tillhör riskgrupper, till exempel som har föräldrar eller andra familjemedlemmar från ett land där tbc är vanligt eller ofta reser till länder där tbc är vanligt, liksom barn som har en grundsjukdom som gör att de har ökad risk att bli allvarligt sjuka om de smittas av influensa eller pneumokocker kan erbjudas att vaccineras mot fler sjukdomar utan att det kostar något. Detta gäller vaccin mot tbc – tuberkulos, influensa, pneumokockinfektion och epidemisk hjärnhinneinflammation.

Behöver jag förbereda mig?

Du kommer i god tid innan besöket hos BVC att få hem en kallelse eller inbjudan där det står vad ni kommer att göra och vem ni kommer att träffa under besöket. Där ser ni vad fokus kommer att ligga på under den specifika träffen. Handlar det om barnets språkutveckling, är det dags för läkarbesök eller vaccination? Utifrån detta kan du förbereda dig lite genom att planera för vilka frågor du vill ta upp med BVC-sköterskan eller läkaren. Men det är mer för din egen skull, för att du ska få svar på dina funderingar. Du kommer att få all information du ska även om du inte har förberett dig.

Vid besöken med vaccination kan det vara bra att ta med barnets favoritbok eller favoritleksak för att distrahera just när sprutan ges och då vissa barn reagerar på vaccinationen med att vara lite gnälliga, trötta eller få feber kan det vara bra att se till att ni har möjlighet att ta det lite lugnt de första dagarna efter vaccinationen.

Generellt är det ett tips att se till att barnet är mätt och utvilat inför BVC-besöken så barnet orkar med, men du behöver inte känna press och stress för detta, BVC-sköterskorna är vana och har varit med om alla situationer.

Det nationella basprogrammet

Det finns alltså ett schema för de olika besöken på BVC som är lika över hela Sverige. Det är utformat för att hänga ihop med de naturliga och typiska utvecklingsstegen för barn mellan 0 och 5 år. Viktigt att ha i åtanke är att alla barn är olika, milstolpar och utvecklingshopp infinner sig vid olika tidpunkter för olika barn.

Så här ser det nationella basprogrammet ut i Sverige.


Du kan läsa mer utförligt om de olika besöken om du klickar på länkarna.

0-3 veckor:
Hembesök av BVC-sjuksköterska

4 veckor
Utvecklingsbedömning av BVC-sköterska och läkare

6-8 veckor
Bedömning för att upptäcka eventuell depression hos förälder (EPDS) och vikt.

2 månader
Vikt, längd, vaccination och utvecklingsbedömning av BVC-sköterska.

3 månader
Vikt, längd och vaccination.

4 månader
Vikt och längd.

5 månader
Vikt, längd och vaccination.

6 månader
Vikt, längd, utvecklingsbedömning, undersökning av BVC-sköterska och läkare.

8 månader
Vikt, längd, utvecklingsbedömning och samtal om olycksfallsrisker. Syn- och hörselkontroll.

10 månader
Vikt, längd, utvecklingsbedömning, undersökning av BVC-sköterska och läkare.

12 månader
Vikt, längd och vaccination.

18 månader
Vikt, längd, utvecklingsbedömning och vaccination.

2½-3 år
Vikt, längd, utvecklingsbedömning, språk- och talutveckling.

4 år
Vikt, längd, utvecklingsbedömning, syn- och hörselkontroll, språk- och talutveckling.

5-5½ år
Vikt, längd, utvecklingsbedömning av BVC-sköterska, synkontroll, vaccin och sammanfattande samtal om BVC-tiden inför överflyttning till skolhälsovården.

0-3 veckor


Under barnets första veckor sker flera besök vid BVC. Första besöket brukar som sagt innebära ett hembesök. Därefter sker besöken på barnavårdscentralen. Vid dessa besök handlar det förutom om att väga och mäta barnet mycket om att barnavårdssköterskan ska lära känna er som familj och ni ska få information om vad man gör på BVC. Dessutom handlar det förstås om vad ni ska tänka på under den första tiden med ert nyfödda barn.

Ni pratar om amning eller flaskmatning, om barnets navel och skötseln av den, om barnets mage, kiss och bajs, tillväxt, barnets andning, barnets hud, infektioner barnet kan drabbas av och hur man kan förebygga dem, sömn, D-vitamin, kommunikation och relationer samt vad man ska göra om barnet skriker och är otröstligt. Det kan hända att sjuksköterskan ber att få se barnet amma eller äta ur flaska för att få se att allt fungerar och att barnet får i sig tillräckligt med mat. Ingen vaccination sker under de första veckorna.

Tilbake til innehollsöversikt

4 veckor


Vid fyra veckors ålder träffar ni både BVC-sköterskan och läkaren. Barnet vägs och mäts som vanligt. Vid läkarundersökningen tittar och känner han eller hon på huvudet och huden, tittar i munnen och i ögonen, lyssnar på barnets hjärta och lungor med stetoskop, känner på magen, tittar och känner på könsorganen, känner och tittar på ryggen, armarna, höfterna och benen samt undersöker barnets nyföddhetsreflexer.

Vid den här åldern ska barn röra armar och ben liksidigt, kunna börja fixera och följa med blicken samt söka kontakt. Läkaren och BVC-sköterskan undersöker om barnet gör detta.

Ingen vaccination sker vid detta besök.

Tilbake til innehollsöversikt

6-8 veckor


Vid sex till åtta veckors ålder ska barnet kunna både söka ögonkontakt och avsluta den och börja ha lite ljud för sig som liknar joller. Detta undersöks vid BVC-besöket, men ni pratar också om mycket annat.

Denna gång träffar ni endast BVC-sköterskan. Ni pratar om hur du eller ni som föräldrar mår och hur det går därhemma, hur barnet äter och hur det går med amning eller matning, hur kontakten med barnet fungerar, hur du tröstar barnet och vad ni kan göra om barnet skriker, hur barnet sover och vilket sovläge det bör ha, barnsäkerhet.

Vid detta besök sker även en bedömning för att upptäcka eventuell förlossningsdepression hos föräldern. Sköterskan tittar hur barnet rör sig och undersöker huvudet, munnen, naveln, ögonen och huden. Dessutom mäts och vägs barnet förstås. Vid sex veckors ålder erbjuds även vaccination mot Rotavirus, som ges som droppar i munnen.

Tilbake til innehollsöversikt

2-5 månader


Under perioden då barnet är mellan två och fem månader sker mycket i dess utveckling. Barnet börjar vara vaket längre stunder, upptäcker att hen har en egen kropp och utforskar fingrar och tår och barnet blir alltmer medvetet om omgivningen och vilka personer som rör sig i dess omgivning.

Under den här perioden ska barnet bland annat kunna försöka nå och gripa saker, suga på händerna eller leksaker, hålla huvudet stadigt och vrida det åt olika håll, lyfta huvudet när det ligger på mage samt sträcka på benen och sparka när han eller hon ligger på mage eller rygg. Sådana saker kontrolleras på BVC-besöken som under denna period sker ungefär en gång i månaden.

Nu börjar även en del barn få smakprover och detta pratar BVC-sköterskan om vid besöket. Likaså hur barnet och ni som föräldrar mår, hur det går hemma, hur det fungerar med mat och sömn, hur kontakten med barnet fungerar, om du känner att du förstår vad barnet vill, vad du kan göra om barnet skriker, hur du tröstar barnet, barnsäkerhet, utevistelse med barnet och hur du ska klä barnet för årstiden samt vad som är roligt och utvecklande för barnet nu när det börjar bli mer medvetet om omgivningen, så som att prata och sjunga med barnet och leka tillsammans. Ni träffar endast BVC-sköterskan vid dessa besök.

Vid 3-månadersbesöket erbjuds vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, hepatit B, pneumokocker och haemophilus influenzae typ B. Bebisen får också en andra dos Rotavaccin. De första två ges som två sprutor i låret, medan rotavirusvaccinet återigen ges som droppar i munnen. Vid fem månaders ålder erbjuds andra dosen av vaccination mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus influenzae typ b, hepatit b samt pneumokocker.

Någonstans mellan det att barnet är två och fem månader erbjuds det i några regioner att den förälder som inte fött barnet får gå till BVC för ett enskilt samtal. Det har dock inte införts i alla regioner ännu. Vid detta besök pratar ni om hur du mår och hur du känner dig, dina upplevelser av förlossningen, om hur det fungerar med allt praktiskt kring barnet, om anknytningen, relationen till barnets mamma och relationen till barnet och du får chans att lyfta ifall du har oro över något, bara vill prata eller ställa frågor.

Tilbake til innehollsöversikt

6 månader


Vid sex månader är barnen mer sociala, språket utvecklas och många barn börjar lära sig krypa. De ler och skrattar vid kontakt, rör symmetriskt på armar, händer och ben, flyttar föremål mellan händerna, tittar efter tappade leksaker, vänder på huvudet efter ljud och jollrar. Nu är barnet också i behov av mer näring och energi och det behöver börja få smakportioner som sedan utökas till riktiga portioner.

Vid detta BVC-besök träffar ni både sköterskan och en läkare. De följer upp hur barnet mår och utvecklas och de stämmer av om barnet följer utvecklingskurvan. Ni pratar om hur du och barnet mår, hur vardagen ser ut, hur det gör med sömn och mat, barnsäkerhet, barnets motoriska utveckling, hur kontakten med barnet fungerar och ni pratar om barnets tänder, en del barn har fått sin första tand vid denna ålder.


Läkaren undersöker hur barnet mår och har vuxit samt tittar och känner hur barnet rör sig. Han eller hon undersöker även barnets reflexer, tittar i munnen och ögonen, tittar och känner på huvudet och huden, lyssnar på barnets hjärta och lungor, känner på magen, undersöker och tittar på naveln, tittar och känner på könsorganen samt känner och tittar på ryggen, armarna, höfterna och benen.

De kollar även hur barnet vänder sig från rygg till mage, hur barnet drar sig upp mot sittande ställning medan läkaren håller barnet i händerna eller armarna, hur barnet förflyttar ett föremål mellan sina händer, hur barnets joller har utvecklats och hur bebisen följer en leksak som släppts till golvet med blicken. Vid detta besök sker ingen vaccination.

Tilbake til innehollsöversikt

8 månader


Vid åtta månaders ålder utvecklas språket mer, han eller hon försöker härma det språk som talas i omgivningen, leker med ljud och försöker uttala ljud som hen hör, lyssnar när du pratar, reagerar när han eller hon hör sitt namn och använder rösten mer varierat, till exempel för att uttrycka glädje eller ilska.

Barnet börjar också själv försöka lösa problem, så som att nå en leksak som ligger en bit bort, han eller hon undersöker saker på olika sätt genom att skaka, kasta eller tappa dem. Nu kan barnet också försöka hjälpa till när du klär på eller av det samt ta mat med handen från tallriken. Detta fokuseras det på under detta BVC-besök.

I en del regioner sker detta besök som hembesök så att BVC-sköterskan kommer hem till er i stället för att ni kommer till BVC. Hon frågar hur barnet mår, hur det går hemma och hur du mår, hur det går med sömnen och hur kontakten med barnet fungerar, hur det går med amning, ersättning och smakportioner.

Detta besök fokuserar också på de vuxnas levnadsvanor nu när barnet är alltmer med i vardagen och intresserad av sin omgivning. Till exempel informerar BVC-sköterskan om hur medievanor, matvanor, tobaksvanor och alkoholvanor påverkar barn. Sköterskan undersöker huvudet, ögonen, munnen och huden. Barnets mäts och vägs. Ni pratar även om hur barnet hör.

Ingen vaccination sker vid detta besök.

Tilbake til innehollsöversikt

10 månader


Vid tio månaders ålder börjar många barn resa sig mot stöd och en del tar sina första steg. De flesta barn är mer sociala nu, men kan ha en period då de är blyga och rädda för det som är främmande. De kan föredra vissa personer och vissa leksaker, samtidigt som de också kan vara lite blyga eller oroliga i närheten av främlingar. De tycker ofta om rutiner och kan sova oroligare och börja drömma mer i takt med att de börjar utforska sin omgivning.

De börjar använda saker som det är tänkt genom att exempelvis trycka på telefoner och låtsas ringa eller trycka på fjärrkontroller. De visar att de förstår många ord och börjar själv säga de första riktiga orden, som titta eller mamma. De vill äta själva och klarar av att äta lite större bitar, de kan ta upp och släppa saker samt kladda med färg på ett papper.

Vid BVC-besöket pratar ni om allt detta och som vanligt också om hur barnet mår och om hur ni har det tillsammans, hur och vad barnet äter, hur det går med sömnen, barnets tänder, hur kontakten med barnet fungerar, lek och utveckling för barnet, familjens levnadsvanor, föräldraledighet och hur ni tänkt er med att skola in barnet på förskola eller familjedaghem.

BVC-sköterskan undersöker huvudet, ögonen, munnen och huden. Barnets mäts och vägs. Sköterskan tittar och lyssnar även på hur barnet har ögonkontakt, hur barnet svarar med leenden, hur barnet jollrar, hur barnet undersöker saker och om barnet förstår enstaka ord. Barnet får också prova på att resa sig upp med stöd, gå längs möbler, leka tittut, slå två klossar mot varandra samt använda finmotoriken i händerna genom att hålla något mellan tummen och pekfingret, det så kallade pincettgreppet.

Ingen vaccination sker vid detta besök.

Tilbake til innehollsöversikt

12 månader


Mellan ett och två års ålder händer det mycket i barnets utveckling. Det börjar gå, prata och många börjar även i förskolan. De kan oftast bygga torn av klossar, leka gömmalekar, hämta saker på uppmaning, peka ut kroppsdelar, förstå rätt och fel samt visa sin egen vilja.

Vid besöket på BVC träffar ni BVC-sköterska och läkare. Ni pratar om hur barnet mår och hur det går hemma, hur det går med sömn och mat, vad som är bra mat för ett växande barn, hur kontakten med barnet fungerar och hur du tröstar barnet, vad som barnet tycker är roligt och utvecklande, barnsäkerhet, barns tänder och de vuxnas levnadsvanor.


Läkare kommer att undersöka hur barnet mår och har vuxit genom att titta och känna på barnet. Läkaren tittar bland annat på hur barnet rör sig, tittar och känner på huvudet och huden, tittar i munnen och ögonen, lyssnar på barnets hjärta och lungor, känner på magen, tittar och känner på könsorganen samt känner och tittar på ryggen, armarna, höfterna och benen. Dessutom vägs och mäts barnet.

Vid detta besök ges också tredje och sista dosen av samma vaccin som vid 3 och 5 månaders ålder.

Tilbake til innehollsöversikt

18 månader


Vid 18 månaders ålder träffar ni BVC-sköterskan igen. Ni pratar om olika saker som handlar om barnets utveckling och hälsa. Det är det vanliga, som hur barnet mår, hur det går med sömn och hur det går med mat. Men också om hur barnet leker och kommunicerar, barnsäkerhet, barnets kiss- och bajsvanor, barnomsorg, barnets tänder samt familjens levnadsvanor.


BVC-sjuksköterskan ser och lyssnar också till om barnet går utan stöd, pekar ut kroppsdelar och säger och förstår mellan åtta och tio ord. Under besöket leker hon också en gömmalek med barnet, dessutom får barnet bygga ett torn med klossar, rita med kritor på ett papper och hämta en sak som någon av er har bett honom eller henne att hämta. Dessutom vägs och mäts barnet.

Ni erbjuds även vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund.

Tilbake til innehollsöversikt

2½-3 år


Mellan två och tre års ålder utvecklas barnet mycket i sin identitet som egen person, språket utvecklas snabbt och de är väldigt aktiva och kan exempelvis springa, gå i trappor och gå på tå. De kan också leka låtsaslekar med dockor, djur eller människor, sortera saker efter storlek och färg, lägga enklare pussel och spela memoryspel, förstå vad som är mitt och ditt, förstå och komma ihåg vad som händer om de gör på ett visst sätt, förstå meningar med flera uppmaningar och prata i mer fullständiga meningar. De kan vända en sida i taget i en bok, sparka på en boll, hoppa jämfota och rita raka streck.

Till BVC går man antingen vid 2½ år eller först vid tre år, beroende på var i landet man bor. Vid 2½-årskontrollen träffar man bara BVC-sköterskan och pratar om barnets utveckling och hälsa.

Vid treårskontrollen träffar man både BVC-sköterskan och läkare. Vid detta besök undersöks barnet, mäts och vägs. Vårdpersonalen tittar också lite extra på om barnet kan klä på sig själv (med viss hjälp), gå i trappa utan stöd, hoppa jämfota, kliva över föremål, springa med fart, klara start och stopp och snabba tempo- och riktningsförändringar, väjer undan hinder, ritar cirklar samt kastar och fångar bollar.

Vid treårsbesöket pratar ni lite extra om skärmvanor och hur du kan vägleda och begränsa skärmanvändandet.

Vid detta besök görs också en utförlig undersökning av språkförmåga och talutveckling för att fånga upp eventuella svårigheter eller förseningar i språkutvecklingen som kan rättas till med hjälp av en logoped. Skulle det vara så skickas en remiss dit.

Ingen vaccination sker vid detta besök.

Tilbake til innehollsöversikt

4 år


Vid fyra års ålder är barnen fyllda av funderingar, de pratar mycket, kan många ord och hittar på egna berättelser. De springer, hoppar och går balansgång. De kan rita cirklar, fyrkanter och huvudfotingar, lägger pussel med sex bitar, härmar vardagliga ljud som dammsugaren och telefonen, kan de vanligaste färgerna, räknar, talar tydligt, förstår instruktioner och kan trä pärlor. Några av dessa saker tittar BVC-sköterskan på vid fyraårskontrollen.

Ni pratar också om hur barnet och du som förälder mår, hur vardagen fungerar, hur det går i förskolan och om barnet har några aktiviteter, hur det går med maten och sömnen, hur barnet leker och kommunicerar samt om hur mycket barnet rör sig. Ni pratar om skärmar och skärmtid, om läsplattor och mobiltelefoner.

Barnet vägs och mäts. Dessutom genomförs en synundersökning och en hörselundersökning. Vid synundersökningen får barnet titta på en syntavla med bokstäver eller figurer på. Sköterskan pekar på en av dessa och barnet pekar på samma bokstav eller figur på en liten platta som ligger vid ett bord intill barnet. Sköterskan kommer att kontrollera synen vid ett öga i taget, så det kan vara bra att förbereda barnet på att det får en lapp eller något annat som täcker ögat vid undersökningen.

Hörselundersökningen görs oftast genom att barnet får ett par hörselkåpor och sköterskan spelar sedan upp pipande ljud, medan barnet får markera att hen hör när det piper. Om det är svårt för barnet att fokusera eller om resultatet inte blir godkänt brukar man få göra om undersökningen en gång till på BVC, några veckor senare. Om resultaten fortfarande inte är godkända brukar man då få remiss till ögon- eller hörselmottagning.

Tilbake til innehollsöversikt

5-5½ år


Vid fem års ålder tycker barnet om att lära sig nya saker. Många är nyfikna på skolan. De kan tycka om att berätta egna sagor, spela spel och pyssla. Många intresserar sig för att skriva, räkna och vad klockan är. De kan gå på toaletten själv även om de behöver hjälp att torka sig, de kan skilja mellan fantasi och verklighet, de kan skriva sitt eget förnamn och många vet sitt efternamn och en del av sin adress. De talar i stort sett helt grammatiskt korrekt med långa meningar och stort ordförråd.


De är intresserad av vad som är rätt och fel, regler och överenskommelser, ställer frågor som hur långt, hur stort och hur högt. De börjar lära sig simma, de kan klä på sig själv, de sparkar och studsar bollar och hoppar på ett ben. Många gillar roliga historier, rim och ramsor. De cyklar, åker skidor och skridskor och de kan rita detaljerade teckningar.

När barnet är i femårsåldern sker det sista planerade besöket på BVC. Ni sammanfattar barnets första fem år och förbereder en överlämning till skolhälsovården. Men skulle det vara så att ni behöver komma på fler besök innan barnet hinner börja i skolan är ni förstås välkomna till BVC även om barnet hunnit fylla fem år.

Vid BVC-besöket träffar ni sköterskan och pratar om det vanliga, hur barnet mår och hur vardagen ser ut, hur det går med sömn, mat, barnomsorg, lek, kommunikation, relationer, barnsäkerhet, skärmar och skärmtid.

Barnet vägs och mäts. Dessutom erbjuds barnet vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio.

Tilbake til innehollsöversikt

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Hur mycket tid bör barn använda skärm?

I de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten presenterade i början av september 2024 framkommer det att myndigheten rekommenderar att små barn (0-2 år) inte bör använda...