Varför blöder man efter samlag?
Den stora frågan som många ställer sig är – var kommer blodet ifrån?
– Det beror oftast på små sår eller revor i slidväggen eller en lätt blödning från livmoderhalsen. Vid stötar i samband med samlag kan det uppstå små blödningar från livmoderhalsen, men dessa är oftast helt ofarliga, säger Løvendahl Mogstad.
Hon betonar att det är viktigt att regelbundet ta cellprov från livmoderhalsen i enlighet med rekommendationerna i screeningprogrammet.
– Om det är länge sedan du senast tog cellprov är det bra att nämna det för din läkare och barnmorska och även att ta småblödningar lite mer på allvar.
En annan orsak till blödning kan vara moderkakans läge.
– I några fall kan blödning vid samlag bero på att moderkakan ligger framför slidöppningen (placenta previa). Detta upptäcks ofta vid ultraljud och läkaren kommer att informera dig om eventuella råd kring samlag, förklarar Løvendahl Mogstad.
En annan möjlig orsak är missfall.– Men då blöder det ändå – oavsett samlag. Och om det finns klumpar i blodet beror det mycket sällan på något annat än missfall, säger Løvendahl Mogstad.
Ska jag kontakta en läkare?
Att kontakta en läkare kan kännas lite dramatiskt om man bara har sett lite rosa i trosorna efter ett samlag, men Løvendahl Mogstad tycker inte att man ska tveka att kontakta läkare.
– Det är inte hysteriskt! Jag tycker att man ska gå till en läkare om man har börjat blöda efter ett samlag. Läkaren kan sedan göra en bedömning utifrån vad kvinnan berättar och göra en extra kontroll för att se om han eller hon kan se var blödningen kommer ifrån, säger Løvendahl Mogstad.
Barnmorskan Larsen betonar också att man alltid ska ta en blödning på allvar och hålla ett öga på den.
– Om man får ont eller börjar blöda kraftigare än vid mens ska man kolla upp det och ta reda på om blödningen kommer från något annat än slemhinnan, säger Larsen.
Kan vi fortsätta att ha samlag eller bör man undvika det?
Hon säger att mängden och varaktigheten av blödningen spelar stor roll.
– Jag tycker att så länge man bara blöder lite och det slutar av sig självt inom en dag och man samtidigt känner sig i bra form, så är det fortfarande säkert att ha samlag, säger Larsen.
Løvendahl Mogstad tycker att man ska vänta ett tag och sedan försöka igen.
– Jag skulle rekommendera att man väntar minst en vecka och sedan försöker igen för att se om det kommer en blödning igen, säger Løvendahl Mogstad.
Hon menar att det är viktigt att ha klarlagt orsaken innan man återupptar sexlivet.
Løvendahl Mogstad säger att man också bör vara försiktig med att använda sexleksaker.
– Att använda dildos och liknande ökar infektionsrisken och ger dig mindre kontroll över stötar och spänningar, vilket kan leda till blödningar, säger hon.
Prata med din partner
Att ha samlag när man är orolig för blödning kan vara svårt för en del.
– Prata med din partner om detta. För att kunna njuta av sex och samliv är det viktigt att kunna slappna av och känna sig trygg med att allt är okej, säger Larsen.
Hon säger också att det går bra att ha en nära relation som man är nöjd med, även om sexlivet kan vara lite annorlunda under en tid.
– Det viktigaste är att kunna prata om det och hitta bra sätt att visa varandra omtanke, närhet och kärlek, säger hon.
Finns det någon som inte bör ha samlag under graviditeten?
De flesta kan ha samlag under hela graviditeten om de vill, men det finns undantag.
– Om det finns risk för missfall eller om moderkakan har lossnat bör man avstå från samlag. Om det finns risk för för tidig födsel eller om du har en försvagad livmoderhals är rekommendationen också att undvika samlag. Om du har en flerbarnsgraviditet (tvillingar, trillingar, fyrlingar) är rådet också att avstå från samlag i slutet av graviditeten. Du bör också avstå från samlag om din partner har en herpesinfektion eller annan infektion och den gravida kvinnan inte redan är smittad, förklarar Løvendahl Mogstad.