FörsökerCykeln10 snabba fakta om ägglossningsslem

10 snabba fakta om ägglossningsslem

Illustrationsfoto: iStock
Av Pernille Filippa Pettersen 176 Uppdaterad 17.07.24
Har du någon gång upplevt genomskinligt och klart slem från slidan? Här hittar du svaret på vad slemmet är, och varför det kommer.

Du kanske inte har tänkt så mycket på det innan du börjar försöka bli gravid, men ägglossningsslemmet har faktiskt en viktig roll för att underlätta befruktningen. Fertilitets- och graviditetsterapeut Anette Heggemsnes från Frøyaklinikken i Norge ger dig svaren på tio snabba frågor om ägglossningsslem.

1. Vad är ägglossningsslem?

– Ägglossningsslem är flytningen som kommer från slidan vid ägglossningen, vilket är viktigt för att spermierna ska kunna simma in i livmodern.

2. Var kommer ägglossningsslemmet ifrån?

– Man hittar slemmet i slidan, och det görs i livmoderhalsen. Det kallas också för cervikal sekret.

3. Vad är den gjord av?

– Slemmet är gjort av hydrogel, som består av vatten, proteinet myosin, och olika typer av enzymer.

4. Hur ser det ut?

– Ägglossningslimmet ska vara genomskinligt och lite segt i konsistensen. Om du rör vid den ska du kunna dra bort den som slem. Om slemmet är vitt är det en annan flytning som kommer efter ägglossningen, och som blockerar ingången av spermier till livmodern.

5. När kommer det?

– Ägglossningsslemmet kommer vanligtvis några dagar före och under ägglossningen. När slemmet är borta är ägglossningen över.

6. Hur länge varar det?

– Det varierar. För vissa varar det några dagar, för andra en dag.

7. Är det viktigt?

– Ägglossningsslem är viktigt för att kunna bli gravid. Slidan är ofta sur i termer av pH, och spermierna kommer att dö i denna sura miljö. Ägglossningsslemmet leder till en mer alkalisk miljö, där spermierna överlever. Slemmet ger näring till spermiecellerna, och skapar fina kanaler för spermierna att simma i.

8. Kan du påverka ägglossningsslemmet?

– Ja, om du har lite eller har tappat ägglossningsslemmet helt kan det bli bättre genom att få dina hormoner i balans, och äta nyttig mat med lite socker. Dessutom har vi märkt att tillskott med grapefruktfröextrakt kan förbättra och öka ägglossningsslem. Då är det viktigt att ta det från första dagen av mens till ägglossning, men inte efter ägglossning. Vi finner inte att grapefruktjuice har samma effekt, vilket är ett välkänt gubberåd på Internet för att öka ägglossningsslemmet.


Om ägglossningsslemmet inte kommer tillbaka även om du har fått dina hormoner i balans, och provat till exempel grapefruktfröextrakt, finns det fortfarande hopp om att bli gravid.

9. Vad händer om du inte har ägglossningsslem?

– Om man inte har ägglossningsslem kan man inte bli gravid naturligt. En slida utan ägglossningsslem är sur och ogästvänlig för spermier. Om du inte har ägglossningsslem kan du bli gravid med hjälp av insemination. Spermierna injiceras sedan i livmodern. Assisterad befruktning är också ett alternativ, där man hämtar ägg från äggstockarna och befruktar ägget med spermierna på utsidan.

10. Vad ska man tänka på om man saknar ägglossningsslem?

– Vi ser ofta att de som saknar ägglossningsslem ofta kan känna sig torra i slidan, och använda glidmedel vid samlag. Det är då viktigt att glidmedlet är spermievänligt.


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Daniel

Så populært er Daniel:2983 personer har detta namn.I 2021 var Daniel på 51:e plats bland Topp 100 guttenavn i Australia 2021. I 2023 var Daniel...