Det finns lite information om detta, så jag skulle vilja kasta lite ljus över ämnet och förhoppningsvis göra några av er lättare till mods. Nu pratar jag inte om första månaden, det kommer ett separat blogginlägg om det. Men när bebisen blivit lite större och mamman kanske börjar fundera på att gå ut utan den lille, då uppstår tiotusenkronorsfrågan: Hur mycket mjölk måste pappan (eller den som är med barnet) ha tillgängligt när mamman är frånvarande? Då är det dags att börja räkna.
”Jag har pumpat mig själv och det kom bara ut 80 milliliter”, säger en mamma med panik i rösten. ”Så bra” svarar jag. Mamman tittar förvirrat på mig och fortsätter: ”Jag pratar om tillsammans. På båda brösten. Bara 30 milliliter på den ena och 50 på den andra”. Hon pekar från det ena bröstet till det andra och säger att hon tror att hon kanske inte fått ut tillräckligt med mjölk på länge. Jag frågar hur länge efter amning hon pumpade ut 80 milliliter. Det var ungefär en timme efteråt. Barnet är tre månader gammalt, mamman ska vara borta från honom i tre till fyra timmar och har pumpat sig så att pappan ska kunna ge honom mjölk om han blir hungrig medan hon är borta. Jag stöter ofta på denna oro och jag ser att det är ett ganska vanligt ämne på olika internetforum.
15 procent av kroppsvikten?
Vissa har hört att bebisar äter 15 procent av sin kroppsvikt på en dag. Det är jättebra att ha en exakt siffra som utgångspunkt och eftersom barnet vägde 6 750 gram på vårdcentralen förra veckan är det lätt att räkna ut att det ska ha drygt en liter mjölk på en dag. Och sedan är det bara att dividera det med antalet måltider. Om barnet äter 6 gånger om dagen kommer du då fram till att det ska ha 170 ml vid varje måltid. Allt bra hittills. Men så pumpar mamman själv och det kommer ut 80 ml och krisen är ett faktum. Mamman tycker naturligtvis att när barnet ska äta 170 ml på en måltid och hon bara pumpar 80, då måste det vara något helt fel med mjölkproduktionen.
I mitt exempel ovan finns det två fel: barnet fortsätter inte äta 15 procent av sin kroppsvikt efter att det är ungefär en månad gammalt. När barnet är en månad gammalt slutar det att öka mjölkkonsumtionen. Ett barn mellan en och sex månader äter i genomsnitt 750 milliliter om dagen. Varje amningsmåltid är i genomsnitt 90-120 milliliter. Det var fel nummer ett. Fel nummer två ligger i att mamman glömmer att för det första hade hon ammat för inte så länge sedan och för det andra kanske hon inte är van vid att pumpa. En hel amningsmåltid kan ligga på mellan 90 och 120 ml och jämfört med det är 80 ml pumpad mjölk mycket. En mamma som inte är van att pumpa pumpar vanligtvis betydligt mindre än vad barnet tar ur bröstet vid en måltid.