– Många upplever att de saknar något i vardagen, men tänker att bara semestern kommer så ska det nog ordna sig. Då ska vi ta igen det försummade, varva ner och njuta av livet. Men det blir ofta inte riktigt så, säger parterapeut Kjersti Eide Torstrup.
Hon nämner två perioder under året när det är extra mycket att göra som parterapeut. Och båda perioder inträffar efter semestertid: augusti/september och januari/februari.
– Under semestern lever man närmare inpå varandra. För vissa är detta bra och ger extra närhet och näring till förhållandet. Men för andra dyker det upp utmaningar. Särskilt saker man har lagt lock på medan man såg fram emot semestern. Dessutom har många det så stressigt att de inte är vana att ses så mycket i vardagen, man är inte van att tillbringa hela dygnet tillsammans. Då kan några veckors semester bli intensivt, säger Kjersti Eide Torstrup.
Många har också problem med att få ruljansen att gå ihop under semestern. Det kan handla om att man har olika semesterveckor, dagisstart, sommarstängt på fritis eller hänsynen till mina, dina och våra barn.
Även om många bonusfamiljer – de som består av mina, dina och våra barn – verkligen får det att funka så finns det många utmaningar för dessa familjer. Kanske speciellt på sommaren när man ska ha semester ihop.
Viktiga semesterförberedelser
Mycket handlar också om förväntningar. Hur många av oss sitter inte på våren och räknar ner veckor och dagar till en efterlängtad semester?
– Mycket kan göras genom planering. Vad önskar du få ut av semestern? Om du svarar att ta det lugnt så är kanske chansen större att uppnå detta om du stannar på ett ställe, hemma eller på campingplatsen snarare än gör planer för att bila genom hela Europa. Ta hänsyn till bådas önskemål och förväntningar och med tanke på den fas i livet ni befinner er i. Kanske kan något vänta tills barnen blir större? Semestern ska ge extra energi, inte ta energi, säger Kjersti Eide Torstrup.
Hon uppmanar också att tänka igenom hur man själv är som person.
– Är chansen stor för att du är sliten när semestern börjar kan du hända att du behöver tid att varva ner innan ni reser iväg. Vissa människor klarar full fart hela tiden, men inte alla. Försök så gott du kan att ta utgångspunkt i familjens önskningar, säger hon.
Ljus i slutet av tunneln?
Nu är sommaren över och om det var bilresan i Europa, logistiken som inte gick ihop eller kärleken som inte blomstrade som förväntat som orsakade samlivsproblemen så tjänar det inget till att stoppa huvudet i sanden. Ett problem är ett problem.
– Många är frustrerade nu. Det låter banalt och verkar enkelt, men det viktigaste är att prata. Och inte minst – lyssna! Ge inte upp hoppet och tron på förhållandet. Prata ut om vad som hände under semestern. Få perspektiv och tro på en väg vidare. Och se framåt. Hitta något att glädja er åt tillsammans – ett gemensamt projekt, en dröm eller något annat att se fram emot.
Prata med någon
Men om saker och ting har gått i stå kan det kännas svårt.
– Det kan vara en bra hjälp att koppla in en tredje person. Det kan vara en vän, en familjemedlem, men ofta är inte de neutrala nog att kunna ta den rollen och det kan man inte heller kräva. Då kan en par- eller familjeterapeut vara ett bra alternativ, säger Kjersti Eide Torstrup.
Kjersti menar att många har en för hög tröskel för att söka hjälp med parförhållandet.
– Ofta är det inte så mycket som behövs. Några små justeringar för att få igång kommunikationen igen. Men många väntar för länge. De tänker att de måste vara riktig kris innan man uppsöker en terapeut. Men då är det också svårare att få förhållandet på rätt köl igen. Det är lättare att få ord på problemen innan de blir för stora, säger hon.
Lär och lyssna
– Många har svårt att sätta ord på känslorna och det de menar är problemet i förhållandet.
– Det är att lyssna som ofta är det svåraste. Vi hjälper ofta par att lära sig att lyssna. För om du inte kan lyssna utan avbryter för att du blir frustrerad över det partnern säger är risken större för att problemen eskalerar. Det är bra att försöka tona ner samtalen. Prova något nytt – ett nytt sätt att kommunicera på – bryta ett mönster. Detta behöver inte ta så lång tid, förklarar Kjersti Eide Torstrup.
Hon säger att problemen ofta också blir mindre dramatiska när man i lugn och ro får tala ut om dem.
Hur får man kontakt med familjeterapueten?
Det är bara att söka sig fram i telefonkatalogen eller på nätet för att hitta närmsta familjeterapeut. Varje kommun har en skyldighet att tillhandahålla parterapi för par med barn och priset är kraftigt subventionerat. De har tystadsplikt och det kan vara bra att prata med någon opartisk om sina problem. Men om båda inte vill?
-Många kommer först själv. Vissa gånger kommer partnern också in själv första gången. Andra gånger kommer partnern på banan först efter några gånger. Det är inte ovanligt att en av parterna är mer skeptisk, säger hon.
Vissa behöver bara ett par timmar med familjeterapeuten för att få nya insikter och få samlivet på rätt köl igen, andra behöver längre tid.
Ny kritisk fas efter jul
I december dyker det också upp utmaningar för många par.
– I december är det hektiskt – man ska förbereda julen, vara social, ställa upp både i jobbsammanhang, för familjen och egna barn. Det är avslutningar överallt – och partnern blir nedprioriterad. Många har så mycket på schemat att de inte får någon tid med sin partner. Men då handlar det om att prioritera. För i januari kommer vardagen igen. För många är det först då man ser varandra igen och har tid till varandra, och på samma sätt som under sommarsemestern kan det dyka upp problem när man plötsligt tillbringar mer tid ihop efter en hektisk period. December och juni är ganska lika på så sätt att man har många bollar luften då, säger Kjersti Eide Torstrup.
Bra tips
Det är långt ifrån alla par som uplever semestertiden som problematisk och även om man har samlivsproblem efter semestern behöver det inte vara samma sak som att man ska skiljas.
– Har man det bra ihop före semestern ska det mycket till för att semestern ska bli förstörd. Det handlar egentligen om att ha tillräckligt mycket tid tillsammans för att sätta fingret på problemen. Det tjänar inget till att tro att de ska försvinna av sig själv, Kjersti Eide Torstrup.
Ofta vet man på förhand att man går in i en hektisk period med lite tid till varandra. Då kan det vara smart att planera in något som man kan se fram emot att göra ihop.
– Beställ en resa eller något annat som ni kan se fram emot tillsammans.
Men var försiktig med att kalla resan för ”kärlekssemester”.
– Det skapar mycket förväntningar. Vissa glädjer sig åt en sådan tur, medan andra menar det skapar för mycket förväntningar till romantik när de använder det ordet, säger Kjersti Eide Torstrup.
Prata ihop er på förhand om vad ni vill göra när ni åker iväg.
– Det är inte helt ovanligt att parterna i förhållandet har olika förväntningar på vad som ska ske. Hon vill kanske ligga vid poolen medan han vill göra grejer. Mycket kan lösas genom att prata igenom det innan, avslutar Kjersti Eide Torstrup.