Den första bilstolen som det lilla spädbarnet behöver kallas för babyskydd. Det är bra att välja ett babyskydd som är någorlunda upprätt. Det finns skydd som kan ligga i horisontellt läge, men de flesta av dem stabiliserar inte bebisens huvud vid en eventuell krock. För att veta när man ska byta ut skyddet mot en större stol, kan en vägvisare vara tidpunkten då barnet lär sig sitta själv på golvet.
Hur lång tid åt gången får barnet sitta i bilstolen under själva färden?
– Det finns egentligen ingen stopptid. Om du ser att barnet mår bra, ja då går det fint att sitta kvar i stolen. Men märker du att barnet signalerar att något är fel, då kan du inte fortsätta färden utan måste pausa. Jag stödjer mig här på forskning som gjorts på väg – och trafikforskningsinstitutet, säger Stefan Kaleby på NTF i Göteborg.
När det är dags att installera bilstolen som kommer efter babyskyddet finns det viktiga saker att tänka på. Stolen ska vara e-godkänd och enligt Stefan Kaleby betyder det att det är EU-standard för en bra stol. Den ska monteras bakåtvänd och klara av ett barn på 18 kilo, men gärna upp till 25 kilo. Stefan Kaleby och många andra trafikexperter förespråkar att barnet använder den här stolen så länge det bara går.
I slutet av december 2010 signalerade NTF Sverige om en undersökning de gjort. Det visade sig nämligen att endast 40 procent av alla 3-åringar sitter bakåtvända i bilen. Många föräldrar tycker att det ser obekvämt ut när det bakåtvända barnet får sitta med böjda ben. Stefan Kaleby tycker det är en olycklig slutsats.
|
– Jag vill påstå att problemet sitter mest hos föräldern, inte hos barnet. Titta på hur en 3-4 åring sitter hemma i soffan, de har mer än gärna böjda ben. Men om någon väcker tanken hos barnet att det kan vara obekvämt att sitta så i bilen, ja då är det kört!
Enligt Stefan Kaleby bör den bakåtvända stolen bytas ut när barnets ögon nått den översta kanten. Men han menar att varje månad som passeras efter det att barnet fyllt fyra år är bra för säkerheten.
Något han märkt är att det är vanligt att man felmonterar bilbarnstolar. För att undvika det ska man vara noga med att läsa stolens instruktionsbok. Ett häfte som många gånger inte finns med om bilstolen köps begagnad. Vid ett andrahandsfynd är det viktigt att höra sig för om åldern på stolen. För stolen får vara högst åtta eller nio år gammal. Sen är det dags att slänga den.
Men hur säkert sitter då ett barn som är över 4 år i bilen och som använder bälteskudde?
– Den bästa bälteskudde är den som redan är integrerad med bilen, för den rör ju inte på sig. Annars är det just kudden som är det viktiga i sammanhanget. Att den sitter fast ordentligt i bältet. Ryggstödet är egentligen mest till för barnets komfort, säger Stefan Kaleby.
Han rekommenderar att barn använder bälteskudden fram till att de är 11-12 år gamla. Enligt lagen som kom år 2007 ska en bälteskudde vara e-godkänd och användas fram till det att barnet är 135 cm lång.
Läs mer: Säkerhet på cykel och i bil