De allra flesta av oss vill ju att julen ska vara mysig – i synnerhet för de barnen. Vi köper julklappar som galningar, granar ska kläs, godis ska bakas och mat i långa banor ska lagas, allt för barnens skull. Men frågan är hur barnen uppskattar, eller ens uppfattar, de här inslagen?
Det tar faktiskt ända upp till skolåldern innan barn till fullo förstår konceptet med julen, de religiösa inslaget, varför vi firar och så vidare. Och de allra minsta har ingen aning om varför det plötsligt ligger en stor hög med märkliga paket framför näsan på dem.
– Nej, när barnet är i treårsåldern kan de förstå att de får gåvor, men innan dess brukar de gilla pappret och snöret mer, säger Eva Tedgård och skrattar.
Och vem har inte varit med om en julafton då barnen blir livrädda för tomten och vägrar gå fram och hämta en enda klapp? Så om vare sig Jesus, tomten eller klapparna går hem, vad skapar då ”en lyckad jul” för de minsta barnen?
– Det finns givetvis ingen objektiv sanning här. Det handlar inte om vem som får mest klappar, eller vems gran som är finast eller vem som har bakat mest godis. Det enda som är viktigt för barnen är hur mamma och pappa uppträder. Barnen är helt och hållet utelämnade till föräldrarnas tolkning av julen, säger hon.
Läs mer: Stressade bebisar
I Eva Tedgårds jobb som barnpsykolog möter hon alla slags människor.
– Jag träffar familjer som knappt kan köpa något alls inför julen för de har så skral ekonomi. Men om föräldrarna kan rycka på axlarna och säga ”Äh, det är inte hela världen. Vi gör lite egna klappar och har det mysigt i alla fall”, kommer barnen att få en härlig jul ändå.
Allt hänger helt enkelt på hur de vuxna ”serverar” julen för barnen. Att locka med goda dofter, laga ny spännande mat, ge ett varmt leende, att göra roliga saker tillsammans – det är sådant som barn uppskattar. Och vill man nå även de minsta småttingarna finns ett knep som tycks gå hem hos alla: sång.
– Jag jobbar på en spädbarnsavdelning och när vi sjunger ser man riktigt hur även de allra minsta liksom stannar upp och lyssnar. Att sjunga tillsammans är en riktig källa till glädje.
Så ska man skapa en riktigt fröjdefull jul, är det bättre att dra ner på förväntningarna och kraven, och sätta sig ner och sjunga istället?
– Haha, ja, det kan man absolut säga!
Läs också: Spelregler för Jul