Läs: Min mormor björnen
Det är inte ens säkert att ungarna leker med sakerna på annat sätt än att strö ut och stöka ned. Så varför har då ungarna så många grejer och vad är egentligen bra leksaker?
Enligt konsumentverket ska barn ha: ”Bra leksaker som är roliga och utvecklande. Lika viktigt är att barnet inte kan göra sig illa på leksakerna”.
Vad som egentligen är en bra leksak är emellertid inte lika självklart. Inte heller vad som är en rolig leksak, är alla gånger självskrivet. I synnerhet inte när man frågar sig vems behov man ska tillfredsställa. De egna eller barnets behov. Lättare då med säkerheten. Den går i alla fall att standardisera och kontrollera.
Ett enormt utbud
I min generation var man ”vilse i pannkakan” frågan är om inte dagens ungar är ännu mer bortkollrade. I alla fall vad det gäller exponering och valmöjligheter. Butikshyllorna svämmar bokstavligen över med allt mellan himmel och jord. Utbudet är enormt och konkurrensen om ungarnas uppmärksamhet är stenhård.
Det vanliga knepet för att undgå hysteriska ungar är att lämna dem hemma. Ungar som ändå bara vill ha alla de där leksakerna som man själv känner sig tveksam till. Helt enkelt beröva dem både stressen med också nöjet att få gå runt i affären med stora längtansfyllda ögon.
Men det är inte säkert att det hjälper. Som vuxen påverkas vi lika mycket av den exponering som barnen utsetts för. I tillägg påverkas vi av våra barn. Vi vill ju så gärna uppfylla deras önskningar, och så slinker plastleksaken med av bara farten.
Till och med Bamse
Självklart är visa leksaker mer populära än andra. Kanske är det den färgglada förpackningen eller den spännande utformningen. Eller det faktum att grejerna är hämtade från ett av alla de barnprogram som fungerar produktplaceringkanal, som gör skillnaden. I butikerna kryllar det av leksaker som är nedsölade med denna reklam. Detta till trots för att det enligt lag inte är tillåtet att marknadsföra sig mot barn.
Jag hade på känn att det skulle gå åt skogen då vargen blev snäll och Bamse skaffade massa ungar, men att Rune Andréassons skapelse skulle stå bland de främsta i det kommersiella ledet hade jag aldrig kunnat ana.
När jag var liten så var enda sättet att komma över Bamseprylar, att leta efter honungsburkar som fanns gömda i tidningen. Man skulle klippa ut en talong, ange vilka sidor burkarna fanns, och hoppas att man var en av de mycket få lyckliga som vann det påföljande lotteriet.
I dag kan man köpa Bamseprylar och andra leksaker som är baserade på böcker, filmer och barntvprogram överallt. Därmed inte sagt att dessa leksaker är sämre eller bättre för den sakens skull.
Bra leksaker
Visst har man hört att det är bra med leksaker som främjar barnens fantasi och inte utesluter deras egna kreativa tänkande. Enligt förståsigpåare ska till exempel det där med kottar med tändstickor i, vara hur bra som helst. Men man behöver inte vara barn, för att fatta att kottar inte är det mest spännande och coola.
Medvetna föräldrar köper gärna alternativa leksaker. Antingen uteslutande eller som ett komplement. Det kan vara träleksaker, miljövänliga leksaker, leksaker som är rättvisemärkta eller pedagogiskt prisade leksaker och så vidare. Det känns helt enkelt rätt och riktigt. Fast om leksakerna endast är bra för oss utan även bra för barnen är inte lika säkert.
Andra leksaker utesluts skoningslöst. Inga pistoler eller gevär. Men, bra för att man inte får svära betyder inte, att det inte osar. Eller, bara för att barnen inte får våldsleksaker betyder inte, att de inte slåss. Men det är viktigt och ansvarsfullt att ta dessa principbeslut för ungarnas bästa. Det är det samma som att vara en bra förälder.
Ett försprång
En del föräldrar vill ge sina barn ett försprång varför de gärna förser sina väldigt små barn med PC-baserade prylar och spel.
Allt sker ju via webben idag – så hur kommer det inte att vara när ungarna är vuxna? Lika bra att börja tidigt med andra ord. Och det må väl vara hänt men, blir inte ungarna hämmade av att sitta inne framför en dator på bekostnad av att till exempel röra på sig. Vad hände egentligen med häxkull och burken?
Stora skillnader
I jämförelse med när vi var små, är skillnaderna slående. Våra morsor fick skrika sig hesa för att vi skulle komma in: ”Kom in och ät, maten är färdig!”.
Idag brottas föräldrarna med det motsatta problemet och har svårt att få barnen att överhuvudtaget vilja gå ut. Det är så mycket annat som lockar och så känns det betryggande att hela tiden ha koll på var de är och vad de gör. Världen är ju så mycket mer skrämmande och våldsam idag jämfört med för 25 – 30 år sedan. Eller? Och då är det ju bra att det finns ett stort utbud av leksaker att välja på. Så att de inte tröttnar…
Läs också: Allmänt om leksaker