Han är medveten om att han sticker in huvudet i ett getingbo och grymtar lite nöjt när Babyvärlden frågar om han verkligen menar att det är OK om pappor inte är med på förlossningen.
– Många män är förlossningsrädda. Och om man som man är ängslig och rädd är det kanske bättre att hålla sig ifrån förlossningsrummet. Håll dig hellre borta om du inte säker på att du vill vara med. Oavsett vad den blivande pappan bestämmer sig för är det viktigt att han tar det beslutet själv. Inte partnern, vänner, släktingar eller arbetsgivaren.
– Vill du vara involverad från början eller vill du helst vänta? Gör det inte av moraliska skäl, inte för din partners skull eller barnet, gör det för din egen skull. Ta beslutet själv!
Samkör förväntningarna
Förväntningar är ett nyckelord i Jesper Juuls bok ”Man och pappa”, och han menar att särskilt kvinnor måste tänka sig för när de själva skapar förväntningar om partnerns deltagande.
– Man bör prata öppet om förväntningar, inte hålla dem inom sig. Om båda lägger sina förväntningar på bordet så vet man hur det ligger till.
– Men blir inte en födande kvinna väldigt besviken om partnern väljer att hålla sig borta under förlossningen?
– Det blir hon säkert. Kvinnor har förväntningar och om de inte uppfylls blir man besviken. Men man kan inte utgå från att pappan ska vara med på förlossningen. Det är mitt ansvar vilka förväntningar jag har. Egna förväntningar som inte uppfylls kan skapa konflikter. Man måste fråga vad den andra tycker och snacka ihop sig, säger Jesper Juul.
Läs, Jesper Juul: Älskar dig, men hatar dig mer!
Han är inte alls emot män i förlossningsrummet, han ville själv vara med när hans son föddes för 37 år sedan. Den gången var det ovanligt att fäder var med under förlossningen och Jesper och hans fru valde ett privat sjukhus just för att pappan hade en stark önskan om att få se sonen komma till världen.
Den gången var vi pappor tvungna att kämpa oss till att få vara med. Och så plötsligt blev det en etablerad sanning att alla pappor skulle vara med. Detsamma ser vi när det gäller kvinnor och amning. Inte alla kan eller vill amma, och det bör respekteras. Det är farligt när det blir antingen-eller. Det måste finnas utrymme för egna val utan att man blir stämplad utan anledning, säger Juul.
Ta tillbaka papparollen
I boken fokuserar Jesper Juul på mannen. Han menar att papparollens utveckling har varit styrd av kvinnor och att det är hög tid att män tar papparollen tillbaka.
– Historien visar att det är kvinnor som satt dagordningen och definierat vad en bra pappa är. Och detta ska män försöka leva upp till. Det är klart att det går ut över parförhållandet! Tidigare har man frågat: ”Varför är det bra för barnen att pappa är aktiv i deras liv?” Jag vill hellre säga: ”Varför är det bra för pappa att bli pappa?”
Jesper ger också några råd till kvinnor:
– Det skulle vara till stor hjälp om de var mer nyfikna på sin man som pappa. Fråga honom ”Hur ser du på dig själv som pappa?” utan att vara för snabb med åsikter och synpunkter. Det är inspirerande att definiera sig själv utan att bli satt i ett fack.
– Men män då? Hur ska de mentalt förbereda sig på att bli pappa och den förändring det innebär för både parförhållandet och familjen?
– Barnet kommer att förändra förhållandet mellan mannen och kvinnan. Men en sak som blivande pappor absolut bör göra är att dela drömmar, fantasier och bekymmer med sin partner. Och kanske det viktigaste: prata med din partner om hur du ser dig själv i din framtida roll som pappa och hur du föreställer dig henne som mamma.
Jesper Juul avråder också föräldrar från att tävla om att vara den bästa eller mest perfekta föräldern.
– Den enda realistiska målsättningen ni kan ha är att bli så ”goda” föräldrar som ni själv vill i era nya roller som pappa och mamma.
Läs mer av Jesper Juul: Få barnet att sova i egen säng!