Läs mer: För tidig födsel
Dålig sömn tidigt under graviditeten ökar risken för att föda för tidigt. Det är resultatet av en alldeles färsk studie, skriver Göteborgs-Posten.
De flesta vuxna behöver mellan sju och åtta timmar sömn. Detta till trots får de flesta vuxna för lite sömn. Att sova dåligt och oregelbundet under graviditeten är inget ovanligt. Det är till och med så att det betraktas som normalt. Ju mer magen växer desto besvärligare blir det. Blåsan gör sig påmind, ryggen värker och många kvinnor får halvsitta de sista veckorna innan barnet föds.
Sedan tidigare har man vetat att dålig sömn ökar risken för havandeskapsförgiftning, akuta kejsarsnitt och utdragna förlossningar. Därför fanns det ett intresse av att ta reda på huruvida sömn också påverkade graviditetens längd. En grupp amerikanska forskare har således följt 166 kvinnor under deras graviditet.
De som hade stora sömnbesvär under de fyra första månaderna hade 25 procents högre chans risk att föda för tidigt. För de kvinnor som hade problem med sömnen under de sista fyra månaderna ökade risken med 18 procent. Däremot fann man inget samband mellan för tidig födsel och sömnbesvär i mellan-perioden.
Längre perioder utan sömn kan ge ångest– och depressionssymptom och även diabetesliknande tillstånd. Övervikt och hjärt–kärlsjukdomar kan också kopplas till sömnbrist. Vuxna och barn sover olika och har olika behov. Läs mer om skillnaderna.
Läs också: Så får du ditt barn att sova gott
Källor: Göteborgs-Posten, TT