Pappor som tar ut föräldraledighet jobbar alltså mindre när barnen växer upp och har då dessutom bättre kontakt med barnen vid en separation, visar en undersökning som Försäkringskassan gjort nyligen och som DN rapporterar om.
– Man kan tycka att det inte spelar någon roll om man är hemma några månader eller inte, men det här visar på att det gör det, säger Ann-Zofie Duvander, analytiker på Försäkringskassan till DN.
Fler barn och färre skilsmässor
Förutom den förbättrade kontakten med barnen och en känsla av bättre balans i livet när man jobbar mindre finns det studier som visar att män och kvinnor som delar på föräldraledigheten både får fler barn och har färre skilsmässor. I familjer där pappan varit föräldraledig med det första barnet är benägenheten att skiljas närmare 30 procent lägre än i familjer där pappan inte varit föräldraledig. Det visar en doktorsavhandling av Livia Oláh vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet. (Män som är pappalediga och därmed tidigt knyter an till sina barn löper dessutom mindre risk att dö i förtid eftersom det gör dem mindre riskbenägna, visar en annan avhandling som Anna Månsdotter gjort vid Umeå Universitet.)
Om man lyssnar på argumenten för föräldraledighet är kvinnor ofta föräldralediga för att det är självklart medan män är föräldralediga för att de vill, konstaterar Ylva Elvin-Novak i boken ”Världens bästa pappa? – om mäns relationer och strävan efter att göra rätt.” Män upplever att de har ett val att vara pappalediga, inte att de självklart gör det för att det är naturligt och logiskt när man har blivit förälder.
Man kanske inte hör en kvinna så ofta säga att hon inte tänker vara mammaledig eftersom det inte passar i den fas i karriären hon befinner sig just nu, lika märkligt är det ju faktiskt när en man säger det…