Första lagret: ull närmast kroppen.
Ull isolerer bra även om det blir fuktigt och barnet håller sig varm och torr. Det finns såklart flera alternativ till ull, hör dig för i butikerna. Se till så att kläderna är tillräckligt stora. Hellre för stora än lite för små. Anklar och handleder är viktigt att hålla varma. Använd gärna två par sockor, tunnare längst in (eller strumpbyxor) och tjockare, lite lösare längst ut. För små eller strama sockor gör mer skada än nytta, även om de är i ull.
Andra lagret: värmeisolerande
När det är riktigt kallt behövs en värmeisolerande lager innan själva ytterdressen. Det ideala är ullfleece eller rena ullplagg men det finns också många bra syntetiska alternativ.
Luft mellan lagren:
Se till så att det är luft mellan lagerna med kläder, det håller barnet varmare och ger större rörelsefrihet. Undvik styva och för tjocka plagg som begränsar rörelsefriheten.
Tjockfodrad, vattenavstötande overall eller skidbyxor och tjock jacka gör munderingen komplett tillsammans med en vindtät mössa och vattentäta tumvantar.
Kolla med jämna mellanrum
Det är vi föräldrar som måste kolla. Små barn klara inte alltid att ge uttryck för att de fryser, därför är det viktigt att vi kollar med jämna mellanrum att barnet har det varmt och gott. Bäst gör man detta genom att känna i nacken och på barnets händer. Barnets allmäntillstånd talar också sitt tydliga språk; är barnet grinigt och otillfreds kan det vara ett uttryck för att det fryser.
Sunt förnuft
Skandinaver är kända för att vara väldigt upptagna av väder och vind. Dessa dagar när kylan tagit sitt grepp om Sverige är det inte heller så konstigt, vart och vartannat radio- och teveinslag handlar om vädret. Stirra dig inte blind på temperaturen, bara. Om lufttemperaturen är -20 grader gör en lätt vindbris den egentliga temperaturen till -31 grader! På motsvarande vis är vi mycket mer tåliga en kall, vindstilla dag. Och kom ihåg att vädret kan slå om fort, särskilt om man bor vid kusten. Ta gärna med en extra pläd (väl inpackad) under vagnen.
Sova utomhus
Det finns inga ”regler” för hur kall luft barnen kan sova ute i vagn. En rad faktorer spelar in. Man bör ställa vagnen på ett lugnt ställe och täcka för öppningen så pass att det inte drar, men givetvis inte så mycket att barnet inte får tillräckligt med luft. Man bör kolla temperaturen i nacke och händer enligt ovan med jämna mellanrum. Kanske har man en svalare del av huset eller lägenheten (typ uterum) som barnet kan sova i. Då gäller det också att inte bylta på barnet för mycket.
Lek och skoj i snön
Små barn med en massa kläder kan ha svårare för att hålla sig i rörelse och därmed frysa lättare. Ta inte med barnen ut i kylan för sakens skull, hör efter vad barnen själva uttrycker. En kort tur kanske räcker? Var också väldigt uppmärksam på faran för förfrysningar om barnet sitter stilla i en pulka. Man rekommenderar normalt inte att barn i pulka/kälke när temperaturen är under 10 minus.
Skydda huden
Att smörja in barnet innan utevistelse i kyla kan ha precis motsatt effekt till det önskade, om krämen innehåller vatten – detta kan då frysa i huden och orsaka skador. Apoteket säljer helt vattenfri kräm, fettkräm kallad som lägger sig som ett skyddande skikt så att kylan inte kommer åt huden. Smörj gärna in i god tid före utgång.