Det finns åtskilliga studier som påvisar att sagoläsning utvecklar barn språkligt, matematiskt och socialt. Dessutom stimulerar det fantasin och ger kunskap. På grund av interaktionen man har med barnen då man läser böcker kan man inte ersätta sagoläsning med tv eller film, även om det lockar starkt ibland då orken tryter hos den trötta föräldern (som ibland är jag).
Dock är jag en stark motståndare till den halvt hysteriska stämningen som ofta råder i dagens barnprogram, Konstiga röster, snabba klipp, musik och ljudeffekter, allt i en rasande fart. Själv klarar jag inte att titta många minuter innan huvudvärken kommer som ett brev på posten. Därtill är figurerna ritade enligt otäcka ideal med trekantiga kroppar, killar med svullna överarmar och storögda flickor. Att vuxna skapar sådant till våra barn och att vi låter dem se det gör mig illamående.
För mig är det inte bara viktigt att njuta av lugna mysiga sagostunder med min son Ville på 1,5 år. Det är minst lika viktigt att läsa rätt sorts böcker. Jag har höga krav på de verk som står i bokhyllan.
Det skulle aldrig falla mig in att läsa böcker med gamla förlegade könsroller som många av Disneys karaktärer förmedlar. Inte heller Bröderna Grimms blaj om passiva vackra prinsessor som sitter och väntar på prinsen eller om vildsinta killar som aldrig blir rädda. Det där är gammalt skräp som jag tycker vi alla ska lägga bakom oss. Låt Törnrosa sova för gott.
Till våra barn, som är framtiden, tycker jag istället vi ska välja böcker som speglar samtiden och förmedlar att oavsett kön, etnicitet, klasstillhörighet eller sexuell läggning så kan man göra och bli vad man vill. Jag önskar att min son i framtiden vågar känna efter vad han själv innerst inne tycker är roligt och vill utveckla oavsett om det är dans eller brottning. Borde vi inte alla ge våra barn fler möjligheter och utmana könsstereotyperna?
Ett sätt att få Ville att själv våga välja vem han ska vara är genom att läsa om figurerna Kalle som klär sig i klänning, Stellan som helst av allt gör halsband, Pippi Långstrump som är stark, prinsen som blir räddad av prinsessan, Kenta som leker med barbies hellre än spelar fotboll, orädda uppfinnarjohanna, ugglan som inte vill vara söt eller Alfons som inte vill slåss.
Via böckerna får Ville se att det finns andra vägar att gå än de gängse. Dessutom ger det honom förutsättningar att växa upp till en fördomsfri empatisk vuxen man vilka det inte kan bli för många av i samhället.
***
Nina Ruthström är föräldraledig sjukgymnast som försöker omskola sig till webdesigner. Hon lever med sin man och son på 1,5 år i drömhuset på Gotland. Nina är feminist och brinner för kvinnor i alla former. Hon har startat tjejklubben Fabella. Hon förgyller sin vardag med att blogga, fota, baka och läsa.
Nina Ruthströms blogg:
http://ninaruthstrom.blogg.se
http://ninaruthstrom.blogg.se
Här hittar du Ninas boktips:
”Kalle med klänning” från Sagolikt bokförlag http://www.sagoliktbokforlag.se/Kallemedklanning.html
”Vilken är din favoritleksak” från Vilda bokförlag http://vildabok.blogspot.com/2007/06/frgor-svar-om-krammrkt.html
”För så gör prinsessor” av Per Gustavsson
http://prinsessor.nu/
http://prinsessor.nu/
”Kenta och barbisarna” av Pija Lindenbaum
http://www.rabensjogren.se/Bocker–produkter/Utgiven/2007/Host/lindenbaum_pija-kenta_och_barbisarna-inbunden/
http://www.rabensjogren.se/Bocker–produkter/Utgiven/2007/Host/lindenbaum_pija-kenta_och_barbisarna-inbunden/
”Uppfinnarjohanna” av Olika förlag
http://olika.nu/
http://olika.nu/
——————————
En undersökning som följt 19 000 barn visade att de som regelbundet får sagor lästa för sig utvecklas snabbare och bättre än andra barn. Vid skolstart ligger de i genomsnitt 2, 8 månader före sina jämngamla.
Däremot har de barn som lärt sig alfabetet och siffror inte något försprång. Teve, ljudbok, dator eller spel visade sig i undersökningen inte heller kunna ersätta högläsning.
Förbereder ni era småbarn för skolstarten på något sätt? Läser ni sagor för barnen och i sådana fall vilka? Skriv i kommentarsfältet nedan.
Fler MinStory: ”Svårt hitta bra böcker för de minsta”