BebisAmning och matMat från 9 till 12 månader

Mat från 9 till 12 månader

Foto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 2723
Barnet växer, blir större och behöver mer fast föda. En del barn fortsätter med modersmjölken, men det är ändå viktigt att de äter lite fast föda för att få i sig tillräckligt med järn. Barnet får troligtvis mindre modersmjölk nu än tidigare, men ska fortfarande inte få komjölk att dricka. Vatten är bäst, men man kan också blanda i lite osockrad färsk juice (1 del juice och 5 delar vatten). Barnen är vid den här åldern i regel nyfikna på att utforska nya matvaror och smaker.

Vissa barn ger redan under det här stadiet uttryck för vilken mat de tycker om och vilken mat de absolut inte vill ha. Barnet har troligtvis utökat sin matrepertoar och du behöver inte vara rädd för att experimentera med olika smaker som kan utmana barnets aptit. Ost är ett bra pålägg i den här åldern. Vänta med yoghurt och filmjölk tills barnet är tio månader och ge det då helst tillsammans med müsli eller frukt.

I den här åldern visar många barn intresse för den mat som resten av familjen äter: de sitter gärna med vid bordet i en egen stol och äter tillsammans med de vuxna och syskonen. Använd om möjligt samma ingredienser till barnets mat som till den övriga familjen. Salta först när minstingen har fått sin portion eller använd foliemetoden.

Fingermat

Det som för vuxna är dagliga köksrutiner kan bli ett stort äventyr för de små. Barnet kan få ett smakprov eller något annat att tugga på medan ni förbereder måltiden. En liten förrätt ökar i regel aptiten. Stavar av mogna päron är gott att tugga på och är dessutom utmärkt fingermat, känns skönt för ömmande tandkött och ger bra träning för tänderna. En hård brödbit eller lite kavring kan också ge skönt lindring när barnet får tänder. Men var extra uppmärksam i början så att inte barnet sätter något i halsen. Gurkstavar, pastarör, banan, melon och papaya är också bra fingermat som barnet kan ta tag i på egen hand – det är ett utmärkt sätt att träna pincettgrepet.

Dålig matlust

Matlusten ökar i regel om barnet äter tillsammans med andra. Har barnet dålig matlust kan du erbjuda lite att dricka mellan tuggorna och servera maten vid fasta tider. En del barn drabbas av obehag och ömmande käkar när de får sina första tänder och har därför mindre matlust under en period.

Stärk barnets immunforsvar med:
• Yoghurt som innehåller mjölksyrebakterierna LGG – de bidrar till en sund tarmflora och stimulerar immunförsvaret. En yoghurt om dagen räcker.
• C-vitamin från citrusfrukter, kiwi, tomater och paprika
• Järn från rent rött kött, pastej och gröna bladgrönsaker
• Zink från rent rött kött, fisk och grönsaker

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...