Vad är sömn?
Sömn är ett tillstånd av starkt nedsatt medvetenhet och reaktionsförmåga.
Varför sover vi?
Vi vet inte varför vi behöver sömn, men vi vet att vi inte klarar oss utan den under en längre tid. Poängen med att sova är att vila sig och få tillbaka de krafter man har förbrukat under dagen. Kroppen repareras när man sover -döda celler ersätts med nya och kroppen växer. När man är sjuk jobbar kroppen hårdare mot virus och bakterier just under sömnen.
Barn växer snabbt, och då är det viktigt med tillräckligt med sömn.
Sömnen regleras av tre faktorer:
- Hur länge sedan det var vi senast sov
- Dygnsrytm
- Vanor och beteenden
Hur mycket sömn behöver vi?
Det finns inget facit på hur mycket sömn enskilda individer behöver. Vissa har större sömnbehov än andra och sömntyp och -kvalitet kan spela roll.
Vuxna: De flesta vuxna behöver mellan sju och åtta timmar sömn. De flesta vuxna får för lite sömn, och som nyblivna föräldrar kan sömnmängden minska radikalt. Då är det viktigt att lyssna på kroppen och försöka vila när kroppen säger ifrån och det är möjligt.
Barn:
0–3 månader: Du som varit/är gravid kanske upplevt hur fostret ofta blev mer aktivt när du la dig på kvällen? Dygnsrytm är något barn måste lära sig. De första tre till fyra månaderna sover barnet gärna lika mycket på dagen som om natten. Barnet vaknar oftast efter en till tre timmars sömn för att få mat. Det är i denna fas ni som föräldrar får räkna med en del nattvak och ständig matning.
3–6 månader: Nu sover de flesta barn längre om natten än om dagen och somnar snabbt efter nattmålet. Många sover både tre och fyra gånger om dagen, men den samlade sömnen minskar som regel under denna period. Nu är förutsättningarna goda att lära barnet bra sovvanor.
6–12 månader: När man slutat att helamma kan nattmålet avvecklas. Detta sker ofta runt sexmånadersåldern. Barnet sover oftast en eller två gånger under dagen, en till tre timmar per gång. Om natten sover barnet som regel mellan åtta och tolv timmar. Vid åtta- till niomånadersålder börjar sömnen att bli viljestyrd.
1–2 år: Sömnen är nu viljestyrd. Det är inte ovanligt att barn vaknar på natten även nu, men barnet kan lära sig att lugna sig själv och inte ropa på föräldrarna. Det bästa sättet att lära barnet detta är genom fasta rutiner och konsekvent beteende. Barnets behov ska tillfredsställas när det är nödvändigt men genom att ge minsta möjliga gos och uppmärksamhet. De flesta barn sover mellan åtta och tolv timmar om natten och en gång på dagen (1-3 timmar).
3 år: Barnet sover gärna tolv timmar om natten. Nu är det dags att fasa ut sömnen under dagen. Dagsömnen kan i övergångsperiod ersättas med en lugn stund, med lugna aktiviteter.
Tumregel: Om man är utvilad på dagen har man fått tillräckligt med sömn, oavsett hur många timmar man har sovit.
Om du tror att ditt barn har sömnproblem finns det möjliga behandlingsmetoder. Ta kontakt med BVC eller sjukvården för mer information och hjälp.
Visste du att:
- kroppen är skapad så att vi blir trötta när det blir mörkt
- de flesta djur också behöver sömn, fast på olika sätt. Fisken sover till exempel lodrätt i vattnet, fladdermusen sover hela dagen och björnen hela vintern.
- den genomsnittsliga dygnsrytmen för oss människor är 25 timmar
- kroppstemperaturen varierar med nästan en grad under dygnet (högst runt klockan 19 och lägst runt klockan 05)
- barn som sover för lite har ökad risk för fetma, högt blodtryck och blodsockerproblem
Källor:
- Sömn och utveckling hos barn och unga, Eli Sørensen, Fysiologiska inst, Universitetet i Bergen.
- Sömnsvårigheter i allmänmedicin, Björn Bjorvatn, professor dr.med., Universitetet i Bergen.
Lär ditt barn att sova
Skillnad mellan barns och vuxnas sömn
När börjar barnet sova ordentligt?
Sömn för barn 0-3 månader
Sömn för barn 4-6 månader
Sömn för barn 6-12 månader
Sömn för barn ett till tre år
Sömn för barn fyra till sex år
Sömnproblem – kolik
Vakna, somna, vakna
Nattskräck och mardrömmar
Sängvätning, snarkande och sömngående
Barn med speciella behov – om olika metoder