Så kallade profylaxkurser dyker upp titt som tätt och har blivit allt mer populära. Själva ordet profylax betyder förebyggande och i samband med graviditet handlar det om att förbereda sig mentalt och fysiskt inför förlossningen.
Grundläggande inom de här kurserna är att lära sig andas på rätt sätt. Andningen hjälper bland annat kvinnan att slappna av och att syresätta både sin egen och bebisens kropp under själva födseln. De flesta profylaxkurserna fokuserar mycket på att ge partnern till den som ska föda bra verktyg. För en bra coach vid sidan av är guld värd under jobbiga timmar!
– Övade hemma
Emma och Markus Hagström från Göteborg valde att gå profylaxkursen Annas profylax när de väntade sitt första barn för två år sen. De har båda bra erfarenheter från kursen.
– Själva tekniken som lärdes ut var jättebra och den satt i bakhuvudet även nu i höst när vårt andra barn föddes. När vi gick kursen övade vi hemma varannan dag och det satte sig faktiskt. Det var en trygghet att veta om att Markus kunde påminna mig om den rätta andningen, ifall jag skulle glömma, säger Emma Hagström.
Kursen var förberedande på flera sätt och Emma Hagström nämner speciellt en vinst.
– Utbildningen var ett sätt att förbereda oss på att vi verkligen skulle få ett barn och att gå dit blev ett gemensamt projekt. Visst kostade det en del pengar, men det var det absolut värt, säger hon.
Babyvärldens barnmorska Pernilla Ny reagerar över just kostnadsfrågan och vill inte förorda några speciella kurser.
– Det vore fel om jag som barnmorska skulle rekommendera en kurs till en person som sedan skulle behöva betala en hel del pengar för att gå själva kursen, säger hon.
För att må bra under graviditeten tycker Pernilla Ny att det är en god idé att hålla kvar sina gamla intressen. Om man till exempel tycker om att springa, ser hon ingen anledning med att hålla upp under graviditeten.
Olika slags föräldrastöd
När det gäller privata aktörer som erbjuder olika slags kurser bör man vara medveten om att det inte alltid är legitimerade barnmorskor som håller i kurserna. Utbudet varierar och tyvärr finns det mindre att välja på om man bor utanför storstäderna. Om man vill ha mer information om hur man sköter den nyfödda kan man söka efter en så kallad barnavårdskurs.
Ensamstående föderskor eller par som befinner sig i en jobbig situation under graviditeten kan söka hjälp hos socionomer via kommunen. På till exempel Minnamottagningen, som är en ideell organisation i Göteborg och Uppsala, arbetar socionomer och barnmorskor tillsammans för att stötta ensamstående och par som behöver extra stöd under väntan på barnet.
För unga förälder finns det speciella utbildningar och då ligger fokus på just den situation man befinner sig i då. Hur är det att ha barn och samtidigt gå i skolan? Hur ska pengarna räcka? Annars diskuteras samma saker här som för blivande föräldrar som är tio år äldre.
Det kan vara så att man som blivande föderska går och oroar sig efter minnen från en tidigare förlossning. Då kan det vara bra att söka hjälp för bearbetning. Ett exempel är doulan Bodil Freys kurs ”Våga föda igen”. Den ger tillfälle att samtala med andra i samma situation och även här öva på profylaxandning.
För att känna sig trygg är det viktigt att personkemin stämmer. I doula-avgiften ingår därför några träffar en tid innan förlossningen.
Internationella studier har visat att närvaron av en doula har minskat antalet kejsarsnitt, förlossningens längd och behovet av medicinsk smärtlindring.