– Min mamma är diabetiker så jag fick göra sockerbelastningen två gånger.
Första gången visade provet ingenting men i vecka 30 gav det utslag.
Annelie Hemström blev då kallad till diabetesmottagningen. Där fick hon information om kost för diabetiker. Läkaren hoppades att hon skulle kunna hålla blodvärdena på en bra nivå genom regelbundna matvanor.
– Det var precis innan jag skulle resa till Italien och jag hade svårt att hålla kosten under semestern, säger Annelie.
Hon hade fått instruktioner om hur hon skulle mäta sitt blodsocker under tiden hon var borta och när Annelie kom hem kunde doktorn konstatera att det varit alldeles för högt. Hon fick börja med insulinsprutor för att hålla blodsockret under kontroll.
– Först kändes det komplicerat, men sedan vande jag mig. Jag fick ta två olika sprutor. En långtidsverkande inför natten och en inför varje måltid. Det var inte så roligt att hålla på med.
Trots att Annelies värden var dåliga mådde hon bra under graviditeten och kände inte själv av blodsockersvängningarna.
Under förlossningen fick Annelies man Kristian mäta blodsockret på henne en gång i timmen. Det höll sig på en bra nivå hela tiden och ställde inte till med några problem. Redan dagen därpå kunde hon sluta med sprutorna.
– Jag märkte att jag kunde dricka varm choklad utan att få dåliga värden.
Har man haft graviditetsdiabetes finns en ökad risk för att drabbas av typ 2-diabetes senare i livet. Därför är det viktigt att fortsätta äta sunt och motionera även efter förlossningen.
Om Annelie blir gravid igen kommer hon att kallas på extra kontroller, men för tillfället är hon friskförklarad. Något som förvånade henne när hon fått diagnosen diabetes var hur människor reagerade.
– Människor insinuerade att jag var en godisgris eller åt för mycket. Det gjorde att jag fick dåligt samvete trots att jag inte åt dåligt. När man fått diabetes kan man verkligen inte äta något onyttigt. Det räcker med en bit knäckebröd för att värdena ska bli för höga.
Övervikt ökar risken för att drabbas av graviditetsdiabetes, men sjukdomen kan också utlösas av ärftliga faktorer.
FAKTA GRAVIDITETSDIABETES:
Kroppen har svårare för att bryta ned socker när man är gravid. Det beror på att moderkakan utsöndrar hormoner som minskar moderns känslighet för insulin. Problemen brukar ge sig till känna i den senare delen av graviditeten.
Gravditetsdiabetes ger sällan några symptom, men det är viktigt att sjukdomen upptäcks i tid eftersom det annars kan innebära risker för både mamman och barnet.
Källa: Alltomdiabetes.se