Bebis18 månader

18 månader

Av Bebisvarlden 2719

Om barnet: Ökad självständighet

När barnet är 18 månader kan gången fortfarande vara ostadig, men allteftersom 2-årsdagen närmar sig blir den allt stadigare.

Energin är i det närmaste outsinlig, och barnet använder den till att utforska på allt mer modiga sätt.

Finmotoriken och koordinationen öga/hand förbättras avsevärt. Detta gör barnet mer kompetent i leken, i att utforska och att ägna sig åt självständiga aktiviteter som att klä på sig, äta och bada. Allt detta bidrar till att öka barnets självständighet.

Jaget

Under denna period föds ”jaget” – förståelsen av vad som är ”jag” och ”inte jag” i kropp, hjärta och hjärna. Samtidigt kommer barnet att växa mycket och lära sig allt fler färdigheter. Du kommer särskilt att lägga märke till utveckling och förändring på sådana områden som utseende, språk och förmåga att tänka själv.

Tack vare den explosiva utvecklingen av ordförrådet börjar barnet nu att prata och samtala. Och du kan nästan se hjulen snurra i huvudet när barnet planerar, tacklar och löser allt större utmaningar.

Allteftersom barnet klurar ut på vilket sätt saker är lika och olika kommer det att upptäcka allt fler intressanta samband mellan saker, människor och händelser i sitt liv.

Barnet kommer att lära sig att saker inte förändrar sig – byggklossarna är desamma oavsett vad barnet gör med dem. Denna upptäckt är viktig eftersom barnet nu börjar förlita sig på att saker i omgivningen är konstanta. Och barnet räknar också med att människorna omkring barnet är konstanta. Detta är grundläggande för utvecklingen av barnets förhållande till människor, och barnet förväntar sig att de ska uppföra sig på konsekventa sätt. Det är viktigt för barnets allt bättre förmåga att förutse resultatet av de egna handlingarna.

Fram emot tvåårsåldern börjar barnet att förstå koncept och abstrakter, och det kommer också att börja förstå att andra människor har andra synsätt och åsikter om hur saker är och bör vara.

 


Till föräldrarna: Lejontugga och mustugga

Så länge barnet äter och sover bra går allt bra, säger man ofta. Men det där med maten är inte alltid så lätt. Måltider är en helhetsupplevelse som handlar om mer än bara maten. Vissa perioder fungerar kanske allt som det ska, men ändå upplever ni att måltiderna är en utmaning.

Små matgäster kan ha stora önskemål och krav på vad som ska ske vid och på bordet. Att äta är något barnet gör flera gånger om dagen, och det har efterhand skaffat sig förväntningar på måltiden som det vill ha uppfyllda. Därför är det viktigt att ni är samkörda i det här sammanhanget.

Prata om vad som är bra bordsskick och vad som är en bra måltid för er. Enas om regler för hur måltiden ska gå till. Ska ni alltid tvätta händerna först, ska barnet sitta på samma plats, får det välja mellan två pålägg, får barnet lov att slippa äta brödskorpan eller att byta pålägg? Kanske kan ni lite då och då tänka på hur långt ni är villiga att sträcka er för att göra barnet nöjt? Det kan vara bra att komma ihåg själv när man ibland blir trött på att barnet inte vill ha ost på mackan efter det att barnet självt har pekat på osten.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...