Barn i västvärlden blir torra betydligt senare än barn i till exempel Afrika och Asien. ”För bra” blöjor är den största förklaringen.
– Ja, det skulle jag nog säga. Den typen av hypereffektiva blöjor som finns här, finns inte över allt. Barnen lider inte alls av att vara kissiga, eftersom blöjorna suger upp urinet så bra, säger Eva Tedgård.
Måste man potträna barnen? Lär de sig inte ändå?
– Nej, man måste hjälpa till. Jag trodde att jag med ord skulle kunna förklara, vad mitt barn skulle känna och sedan göra när det var kissnödig. Men det går inte. Om ett barn regelbundet sätts på pottan lär det sig på sikt att tömma blåsan där.
Förr fick man lära sig på BVC att det inte var någon vits att börja för tidigt med potträning eftersom muskulaturen inte var utvecklad. Idag vet man att det inte stämmer.
Så egentligen kan man börja träna redan små bäbisar?
– Det finns de som gör det! Då måste man förstås vara mycket känslig för de subtila signaler som barnet sänder ut. Att börja ”potträna” tre, fyra månader gamla barn är dock inget jag rekommenderar.
Det vanliga är att börja introducera detta med pottan när barnet är runt två, två och ett halvt. Och det som är viktigt att tänka på är ”prata inte – gör!”
– Det är ett vuxet sätt att kommunicera på, att förklara med ord vad man vill ska hända. Det funkar inte med små barn. Det bästa är att helt enkelt sätta barnet på toaletten eller pottan under lekfulla former.
Torr på natten?
Normalt är det inte heller några problem att få barnet torrt även på natten, för under natten håller sig ofta blåsan stängd. Därför kan man med fördel ta bort blöjan på natten samtidigt som man gör det på dagen. Men, det är förstås inte alltid det som på räls på natten och vad gör man då?
För det första får man vara försiktig med vad man ger barnet att dricka timmarna innan det lägger sig. För det andra får man se till att barnet kissar ordentligt just innan det lägger sig. Trots detta kan det för vissa barn vara svårt att hålla tätt.
– I extrema fall får man helt enkelt sätta barnet på toaletten en gång under natten, kanske i samband med att man själv går upp och lägger sig. Gör man det lite försiktigt vaknar de knappt till.
Räkna med lite olyckor
Sedan får man vackert räkna med lite olyckor. Se till att ha skyddslakan i sängen så inte madrassen förstörs! På morgonen vill det till att vara lite snabb för att hinna sätta barnet på pottan, för då är de nästan alltid väldigt kissnödiga.
– Barnen bör sättas på pottan med två, tre timmars mellanrum och till slut så fungerar detta av sig självt. Barnen kommer in i en rytm.
Nu är ju som bekant inte tvååringar de allra mest lätthanterliga. Vad gör man när trotset sätter in och de vägrar gå på toa?
– Ja, det är inte alltid lätt. Här får man pocka och locka och leka fram det. Små barn är ganska enkla att distrahera. Det absolut viktigaste är att se till att det inte blir en kamp, för det leder aldrig till något positivt.
Blöja vid bajs
Det är inte ovanligt att barnen snabbt blir torra, men vill ha kvar blöjan när de bajsar.
– Det är vanan helt enkelt. Själva förändringen av att krysta sittande – även om det egentligen är lättare – kan vara obehaglig. Det är vanligt att barnen istället vill ha blöja och sedan ställa sig i ett hörn för sig själva.
Detta kan vara lite krångligt att bli av med, och det viktigaste att tänka på här är att ge barnet rätt kost. Förstoppade magar är inte roliga!
– Det kan faktiskt gå så långt att slutmuskeln går i baklås och då kan innebär oerhörda obehag. Och att då är det inte enkelt att samtidigt införa en ny vana för barnet.
Gräns vid 3 år
Normalt är de flesta barnen helt blöjfria i treårsålder och längre än så bör man inte vänta, menar Eva Tedgård.
– Det kan innebära stora social bekymmer, på dagis till exempel, om man inte är blöjfri ens i fyraårsåldern.