Först och främst, det är inget fel på att dricka välling. Det är en näringsriktig del av en frukost, kvällsmat eller ett mellanmål, och något som man gärna kan fortsätta med upp i vuxen ålder, om än kanske inte serverad i nappflaska.
– Vällingen är ju ingen onyttigt livsmedel, osötad som den är. Så jag har inga bekymmer med barn som vill ha sin flaska morgon och kväll under ganska så lång tid, ända upp till att de är 4-5 år eller ännu äldre. Det är inget som skadar barnet, det är de vuxna som kan ha problem att ett så pass stort barn dricker ur nappflaska. För mig som BVC-sköterska däremot, så blir det bara bekymmersamt om barnet äter så pass mycket välling att det påverkar det övriga födointaget eller om det orsakar sociala problem för att barnet inte kan äta tillsammans med andra. Tids nog slutar ju alla barn att vilja ha sin flaska, inte minst när de ser att kompisarna inte har någon, säger Aase Riesbeck, barnsjuksköterska på BVC Limhamn i Malmö.
Att en förälder tar upp ett barns ”vällingberoende” med BVC är relativt vanligt, menar hon, men orsakerna till problemet kan variera.
– Det kan ha börjat med att barnet har varit sjukt, och då druckit mer välling än tidigare, och sedan fastnat i den vanan. I andra fall handlar det om barn som är så kallat ”kräsna” och inte så gärna provar nya smaker, och istället för att envisas så ger föräldrarna hellre välling för att få barnet att äta åtminstone något, säger hon.
En tredje variant av vällingberoende är när barnet knappt äter någonting under dagen, för att istället dricka tre flaskor välling till kvällsmat, och kanske även någon under natten. Att föräldrarna inte får sova, plus att det lär dröja länge innan barnet kan lägga nattblöjan på grund av högt vätskeintag, är oftast det som driver fram tankarna på ett absolut vällingstopp.
– Det är väldigt svårt att ge tips som passar alla, men man får helt enkelt bestämma sig för hur mycket välling barnet ska få, att det till exempel är bara morgon och kväll som gäller, eller att man ska sluta helt och sedan stå fast vid det. Har barnet hunnit bli 2-3 år så går det oftast att göra något slags avtal med det. Säg ifrån i god tid att ”du dricker för mycket välling och så mycket ska man inte dricka för det är inte bra, så därför kommer vi att sluta ge dig det”. Givetvis kommer barnet att försöka bryta avtalet, men det gäller att stå på sig. Erbjud mat istället, låta barnet äta samma mat som du själv äter, och håll gärna livsmedlena separerade på tallriken eftersom barn inte tycker så mycket om när smaker blandas, säger hon.
Det viktiga är att försöka hitta sin egen vällingstrategi.
– Det finns inga enkla sätt. Alla barn är olika, och alla föräldrar är olika, och därför finns det också skilda sätt att lösa problemet på, säger Aase Riesbeck.
5 tips för att slopa natt-vällingen
* En viktig grundprincip är att ju mer mat ditt barn äter på dagen, desto mindre kommer det att behöva äta på natten.
* Välj rätt tidpunkt och bestäm dig för att ta striden. Ett barn som har vant sig vid att få välling när han eller hon vaknar på natten kommer givetvis att protestera när du istället erbjuder vatten.
* Försök hantera dina känslor av att känna dig elak som nekar mat. De positiva konsekvenserna av att säga nej är att du i förlängningen bidrar till att ditt barn får bättre nattsömn och bättre aptit.
* Trösta ditt ledsna barn med mycket vyss och kramar, men inte med mat. Att bryta kopplingen mellan tröst och mat kommer också att gagna ditt barn i ett livslångt perspektiv.
* När avvänjningen är ett faktum, var medveten om att det kan ta några nätter innan din egen kropp har vant sig vid att inte stiga upp mitt i natten, så kanske vaknar du i alla fall.
Hur slutade ni med välling? Hanna Larsdotter Frid , 33: – Vi började att prata om det lite när min dotter var tre år, och då sa vi att nappflaska är för bebisar och ska du ha välling så får du det i mugg. Det tyckte hon inte var lika mysigt … |
|
Jessica Hell, 28:
|
|
Petra Kaya, 28: |
Läs mer: Mat för ettåringen