Småbarnsföräldrar har ofta en späckad vardag och många aktiviteter ska koordineras. I den här artikeln vill vi inte moralisera. Men vi önskar att du som förälder tar dig en tankeställare om vad du egentligen tycker är säkert att göra med ditt barn. Sparar du verkligen så mycket tid på att sms:a just under ett körtillfälle eller kan det vänta tills bilen står still?
Vi frågade en grupp småbarnsföräldrar för att höra hur de gör i olika situationer med barn. Köra bil med mobilen i ena handen? Sms:a under bilkörning? Lämna barnen själva hemma… Klicka här för att se vad de svarade.
Men vad kan man egentligen tillåta sig att göra och vad är sunt förnuft? Här kommer några reflektioner från Babyvärldens barnpsykolog Eva Tedgård:
Är det okej att sätta barnvagnen utanför kaféfönstret när man själv sitter innanför och fikar?
– I föräldraskapet ingår det att man inför sitt barn är trygg och förutsägbar och sätter egna behov åt sidan och låter barnets behov gå först. Ett litet barn är oerhört rädd för att förlora sin förälder eftersom de står för trygghet, skydd och tröst. Om barnvagnen står utanför kaféet med ett sovande barn, får man vara snabb att komma ut till barnet när det vaknar. Barnet kan hinna bli ordentligt rädd om det vaknar upp och ropar på sin förälder utan att få svar. Rädslan beror på barnets ålder och för ett spädbarn är det svårare. Det är viktigt att då kunna lugna och trösta barnet.
Är det okej att ha barnet kvar i bilen medan man själv går in och handlar?
– Att lämna ett barn ensam i bilen är aldrig någon bra idé.
Kan ett storasyskon vara hemma och passa den mindre om föräldern måste hasta iväg och köpa mjölk?
– Det beror givetvis på mognaden hos det äldre barnet och åldern på den lilla. Fler saker som kan spela in är relationen dem emellan och vilket typ av samhälle man bor i. Jag tänker att kanske 10 år är en bra ålder på storasyskonet, men det beror som sagt på…
Hur bör man tänka om man vill gå till grannen medan barnet ligger hemma och sover och du tar med dig babywatch?
– Att gå till grannen liknar detta med kafébesök. En förutsättning är att grannen bor nära och att tekniken fungerar.
Kan det vara okej att dricka alkohol om man är säker på att det inte märks hos barnet?
– Alkohol är en del av vår kultur och i små mängder går det nog att kombinera med tillräckligt föräldraskap. Dock ska man veta att barn är mycket lyhörda för stämningar och att de tydligt uppfattar om föräldern blir ”konstig” och olik sig själv.
Så var det det här med mobilprat i bil…
I början av april kom ett besked från regering och riksdag att en lagstiftning om mobilpratande under bilkörning är på väg inom snar framtid. Som det ser ut kommer man vara tvungen att prata via headset och troligtvis kommer det införas ett förbud mot att skriva sms vid ratten. Sverige är ett av de sista länderna i Europa som nu skärper lagstiftningen kring mobilprat i bil. För närvarande råder en lag i vårt land från 1951 som säger att det är ”förbjudet att ägna sig åt sysslor som äventyrar trafiken”.
NTF tar frågan lite längre och menar att det inte är mobilen som är boven i dramat utan själva pratandet som ställer till det. Det gör oss okoncentrerade, försätter oss med ett tunnelseende och försämrar vår reaktionsförmåga när vi kör.
Håller du med vår regering och NTF? Ja, det är kanske en bra fråga att ställa till sig själv.
Till föräldraenkäten – läs vad andra tycker och tyck till själv!