UncategorizedFästingar

Fästingar

Foto:istockphoto.com
Av Patrik Wallgren 127 Uppdaterad 19.05.11

– Det enda sättet att vara helt säker på att inte bli biten, är att inte gå ut och att inte ha husdjur som springer ute, säger Lars Lundqvist, biolog på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

De flesta föräldrar känner säkert till att fästingar kan vara smittbärare och att de därför är potentiellt farliga. Många gör allt för att undvika att någon i familjen blir biten, man håller sig borta från skog och mark och därmed de små blodtörstiga krypen. Problemet är bara att fästingarna nu också finns i statsmiljö.

Med värmen kommer fästingarna. Fint väder och sol gör också att vi gärna är ute. Larmen om fästingar och att de små blodsugande krypen kan vara farliga har figurerat under en längre tid. Vetskapen gör att man som förälder kanske är skräckslagen och extra observant när man varit ute i naturen. Vi undviker platser där det finns risk att komma i kontakt med de små djuren och aktar oss noga för att utsätta barnen i onödan. Fast helt säker kan man aldrig vara – hur försiktig man än är.

Biolog, Lars Lundqvist, på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, säger att fästingar har spridit sig.

– Rådjur finns nästan överallt. Huskatter springer runt i trädgårdarna och förmodligen är det så att fästingar ständigt sprids med fåglar. Det betyder bland annat att det nu mer finns fästingar i städerna samtidigt som fästingen har spridit sig allt mer norrut.

Fästingens, ( Ixodes ricinus), ungefärliga utbredning i Sverige är markerad med gult. Fästingar sprids regelbundet med kringvandrande värddjur, inte minst fåglar, och kan därför mycket väl förekomma utanför den normala utbredning, för längre eller kortare tid.

Ingen orsak att få panik

Trots att fästingen uppmärksammats allt mer så finns det ingen anledning till panik. Det har alltid funnits fästingar och risken att drabbas av sjukdom som Borrelia och TBE är förhållandevis liten. Till exempel har risken att bli drabbad av en Borrelia infektion i Södra Sverige beräknats till 1 per 150 fästingbett.

– Det bästa rådet är att vara uppmärksam och att faktiskt så snart om möjligt kolla om man har några fästingar som kryper på kroppen, säger Lars Lundqvist, biolog på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

Oftast sätter sig fästingarna där huden är lite tunnare, som ljumskar och knäveck även om detta inte är någon regel. Fästingarna kan faktiskt bita sig fast var som helst. Därför bör man ha som rutin att se efter ordentligt när man varit ute. Det är också bra att borsta av kroppen i direkt anslutning till en avslutad skogstur, till exempel innan man sätter sig i bilen. Byte av kläder och dusch är också goda råd. Med tanke på att de även kan finnas fästingar på hemmaplan är det också att rekommendera att man håller gräset kort i trädgården.

Tryck inte på fästingskroppen

– Om du väl blivit biten ska du få bort fästingen så snart som möjligt. Använd gärna speciella fästingborttagare för bästa resultat, säger Lars Lundqvist, biolog på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

Det är viktigt att man undviker att trycka på fästingskroppen i samband med att man avlägsnar den och att man håller koll på bettet. Det tar nämligen upp till 15 dagar efter det att fästingen avlägsnats innan man kan vara säker på att inte ha blivit smittad.

– Om man trycker på fästingskroppen riskerar man att spruta in, vad det än är fästingen bär på, säger Lars Lundqvist. Det är också så att den karakteristiska rodnaden på huden som kan bli ringformad inte uppkommer på engång, säger han.

Läs också Fakta om fästingar

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Gustav

Så populært er Gustav:7344 personer har detta namn.I 2023 var Gustav på 984:e plats bland Topp 1589 guttenavn i Belgia 2023. I 2023 var Gustav...