AnnonsGoboken7 tips till en bra språkutveckling

7 tips till en bra språkutveckling

Av Goboken 96
Du som förälder har en viktig roll i barnets språkutveckling, och det är aldrig för tidigt att börja. Även om man inte får svar eller ens respons i början, så kommer barnet att lyssna och så småningom ge dig belöning i form av leenden, glädjeyttringar och försök till att svara dig och prata med dig. Här kommer 7 tips på hur du kan bidra till en bra språkutveckling hos ditt barn.

1. Prata med barnet

Det är aldrig för tidigt att prata ordentligt med barnet. Du kanske inte kan förvänta dig att få svar från de minsta, men de lär sig något viktigt om hur man pratar, om ljuden i språket och tonfallet. Fråga barnet om det är hungrigt, om det vill ha en macka till, förklara hur du gör när du tar på skor och jacka, berätta om vädret, middagsmaten och saker ni ser på promenaden. Prata om saker ni varit med om, och sätt ord på det ni ser, känner lukten av, smakar på och upplever. Det kanske känns lite märkligt i början, men du gör barnet en stor tjänst!

2. Lyssna på barnet

Var en engagerad lyssnare. Ha ögonkontakt, nicka, le, säg ”ja” och ”oj” eller liknande för att uppmuntra barnet att prata vidare och var intresserad av det barnet har att säga. Barn som upplever att att människor lyssnar när de har något på hjärtat, pratar gärna mer.

3. Utveckla det som barnet säger

Använd det barnet säger som en utgångspunkt. Om barnet säger: ”Rut läsa”, kan du svara: ”Vill du läsa Rut? Vad ska vi läsa?” Du tar då barnets prat till en riktig språkform – den som barnet själv ska använda, i fullständiga meningar.

4. Läs för barnet

Flera studier visar sammanhanget mellan tidiga kontakter med böcker och läsning, och barns språkliga och senare skriftspråkliga utveckling. Använd också boken till mer än att bara läsa historien. Kan något i boken relateras till barnets vardag? Har barnet upplevt något liknande? Har barnet också en boll hemma, precis som i boken? Bokbeståndet bör bestå av både pekböcker och skönlitterära böcker. Välj böcker anpassade till barnets ålder, men ge gärna barnet några utmaningar också. Ha gärna barnet i knät när du läser, så ni kan titta på illustrationerna tillsammans. Försök att inte förenkla språket i böckerna, även barnböcker innehåller flera ovanliga ord som vi inte använder i vårt dagliga tal. Det är svårt att lära sig ord om man inte fått höra dem.

5. Låt barnet läsa för dig

Även små barn kan ”läsa” böcker. Och barn älskar ju att imitera det föräldrarna gör. Efter ett tag blir du säkert förbryllad över hur mycket av historien som barnet kommer ihåg – kanske till och med ordagrant! Ett av värdena med att läsa samma bok om och om igen, som många barn älskar, är just det; att barnet lär sig historien. Ofta också de svåra orden!

6. Sjung, lek sånglekar och använd rim och ramsor

Detta är kul och språkstimulerande på en och samma gång. Vissa sånger, som ”Björnen sover”, är enkel att delta i, eftersom det kräver väldigt lite av barnet. Sedan kan det vara värt att prova några svårare. Många barn kommer att skratta gott när också mamma och pappa snubblar på orden. Sex laxar i en laxask – säg det snabbt flera gånger!

7. Använd barnets intressen

Är barnet otroligt intresserat av hästar, tåg, dinosaurier eller Nalle Puh? Utnyttja det intresset! Kanske är en bok om ämnet mycket mer spännande än alla andra? Gå in i en lek med roller, besök ett ställe där ni kan se det som barnet gillar – och prata om det. Det är otroligt hur mycket avancerade ord och fakta barn kan lära sig när ämnet engagerar!

Några av tipsen är hämtade från Språk i barnehagen – mye mer enn bare ord

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Patrick

Så populært er Patrick:14 personer har detta namn.I 2023 var Patrick på 47:e plats bland Topp 50 guttenavn i Australia 2023. I 2023 var Patrick...