BebisAmning och matHur ofta och hur mycket äter ett fullammat barn?

Hur ofta och hur mycket äter ett fullammat barn?

Av Susannah Elers 192 Uppdaterad 04.07.24
De flesta nyblivna föräldrar har många frågor, i synnerhet när det gäller amning. Här är svar på några av de vanligaste frågorna och praktiska tips för att underlätta denna viktiga del av din bebis första tid i livet!

Att amma är något nytt för både dig och din bebis, och det kan ta ett litet tag innan ni fått in tekniken, men med tiden kommer ni båda att hitta er rytm. Glöm inte att be om hjälp och stöd när du behöver det, till exempel från BVC, en amningsmottagning eller en barnmorska. Det finns också hjälp att få från Amningshjälpen, som är en ideell organisation, där volontärer ger stöd till ammande mammor.

Barnmorska Alexandra Goldberg.
Barnmorska Alexandra Goldberg.

Hur ofta och hur mycket äter ett fullammat barn?

Nyfödda barn har en mycket liten magsäck, och äter därför lite och ofta. Det är inte ovanligt att de äter åtta till tolv gånger per dygn, men en del barn äter till och med fler gånger än så. Det är viktigt att inte följa en tidtabell, utan vara uppmärksam på barnets signaler. Om det visar tecken på hunger genom att till exempel smacka med läpparna, söka med munnen eller suga på händerna är det dags att amma.

Enligt Rikshandboken i barnhälsovård ökar bebisar gradvis sitt intag från ungefär 20–30 milliliter/kg kroppsvikt under det första levnadsdygnet, vilket är så lite som 5–10 ml/måltid, till ca 150 milliliter/kg och dygn efter sju dagar. Tänk även på att barnet inte äter lika mycket varje måltid. Ibland kan det vilja ha mer, ibland vill det ha mindre. Studier har också visat att flaskmatade barn, oavsett om de ges bröstmjölk eller bröstmjölksersättning, tenderar att öka mängden de äter snabbare än ammade barn.

Hur vet jag att min bebis får tillräckligt med mjölk?

Det är vanligt att oroa sig för om bebisen får tillräckligt med mjölk, men ett bra tecken är att barnet verkar nöjt och går upp i vikt.

– Hur mycket barnet behöver beror också på hur gammalt barnet är. Första dygnet är lite speciellt, förklarar Alexandra Goldberg, barnmorska vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och doktorand vid Karolinska Institutet. Har barnet ammat efter födseln kan det nämligen vara så att det därefter sover fler timmar än det kommer att göra framöver. Andra och tredje dygnet är bebisen däremot ofta vaken hela tiden och vill amma konstant för att amma igång den mogna mjölken. När mjölken runnit till blir ätandet mer stabilt och regelbundet. Då vaknar barnet och vill äta, och däremellan sover det. Man ska vara uppmärksam på att barnet kissar och bajsar och går att väcka, och att det inte blir gult i hyn eller ögonvitorna. Då kan det ha gulsot och behöva följas upp. Ta kontakt med BVC om du är osäker på om ditt barn får i sig tillräckligt!

Hur lång tid ska varje amning ta?

Varje barn är unikt, och amningens längd kan variera. En del bebisar äter snabbt medan andra tar sin tid och vill ligga länge vid bröstet. Låt barnet bestämma tempot och avsluta när det verkar nöjt. Försök att amma tills barnet självmant släpper taget om bröstet. Om barnet har en tendens att somna innan det ätit tillräckligt kan du hjälpa det på traven genom att till exempel stryka med fingrarna över barnets fotsulor för att hålla det vaket tills det fått i sig tillräckligt.


Hjälp, det kommer inget när jag pumpar ut mjölk!

Det kan vara stressande att det inte kommer ut någon mjölk, eftersom det gör det svårt att veta att barnet faktiskt får i sig tillräckligt, men att det inte kommer något när du pumpar betyder inte att du inte har någon mjölk. Om ditt barn går upp i vikt som det ska, kissar och verkar nöjt behöver du inte oroa dig.

– Vissa släpper inte ifrån sig mjölk med pump helt enkelt, men barnet får ut mjölken när det ammar. Alla kan inte pumpa, säger Alexandra Goldberg lugnande.

Vad gör jag om det verkar som om mjölken inte räcker till?

Alla barn har olika tillväxtfaser med ökningsperioder. Redan dygn två och tre kan det till exempel upplevas som att mjölken inte räcker till. Det är vanligt att bli orolig för att barnet inte får tillräckligt med mat, och att brösten inte producerar tillräckligt med mjölk, men de här perioderna är en naturlig del av utvecklingen.

– Det är så det fungerar: De ska vilja amma hela tiden, för att lägga in beställningen på den mogna mjölken, förklarar Alexandra Goldberg.

Sedan kan det komma nya sådana liknande faser då det verkar som om barnet är hungrigt och du som förälder blir orolig för att du tror att ditt helammade barn inte får tillräckligt med mat, men även då brukar mjölken kunna komma ikapp, säger Alexandra Goldberg. Det tar två månader för amningen att bli etablerad, men många lägger ned amningen inom de första två veckorna för att de inte får tillräckligt med hjälp, tillägger hon.

– Då handlar det mycket om att vara med ditt barn, vara hud mot hud och avboka sociala aktiviteter, och fortsätta att amma barnet, så brukar mjölken komma ikapp. Man kan också pumpa mellan amningarna för att hjälpa till att öka produktionen. Kontakta en amningsspecialist eller barnmorska för att få hjälp med tekniken om det gör ont att amma eller om du behöver hjälp med att få amningen att fungera!

Läs också:


Napp och flaska?

Om barnet behöver tillmatas när det är nyfött kan du ge det mjölken med sked, kopp eller en snipa. När barnet blir större och äter mer kan man ge mjölken i mugg eller med nappflaska.
Nyfödda barn som får mat i flaska kan vänja sig vid det, och sedan få svårare att ta ett bra tag om bröstet, eftersom mjölken kommer fortare ur flaskan utan att de anstränger sig. Därför brukar man vilja att barn som ska ammas först har kommit igång med amningen innan de erbjuds nappflaska eller napp, för att de ska hitta rätt sugteknik vid bröstet först.

Jag ska lämna barnet med den andra föräldern eller en barnvakt och åka iväg en stund. Hur mycket mjölk eller mjölkersättning behöver det?

Tänk på att det ofta tar tid för bebisen att lära sig att äta ur flaska. Det är alltså viktigt att veta att barnet verkligen kan äta ur flaska, dricka från mugg eller vilken metod ni valt, innan du åker iväg. Här finns en tabell över uppskattad mängd för barn vid olika åldrar, men tänk på att alla barn är olika, och ditt barn kanske behöver mer mat än så!

När ska jag börja introducera fast föda?

Enligt rekommendationer från Världshälsoorganisationen och svenska myndigheter bör barnet ammas i sex månader. Därefter kan du börja introducera fast föda samtidigt som du fortsätter att amma. Det finns ingen anledning att sluta med amningen bara för att barnet börjat med smakportioner och fast föda- Du kan fortsätta att amma parallellt med fast föda så länge det känns bra för dig och ditt barn!

Källor: 1177, BB Stockholm, Karolinska universitetssjukhuset, Rikshandboken Barnhälsovård för professionen

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

BVC-kontroller

Till BVC går man som nybliven förälder på regelbundna besök tillsammans med barnet under barnets första år. Fokus ligger förstås på barnet, dess utveckling...